Főzőiskola a Miele támogatásával

A Miele Főzőiskola meglátogatta a németországi Miele múzeumot

Admin 2014.08.28

A hideg kirázott bennünket mikor megérkeztünk. Egy monumentális épület várt minket tárt karokkal, melyben találkozik a múlt történelme a jelennel. Az első megszeppenés után, hogy mekkora az épület és mennyi információt rejt magában, azonnal megindultunk, hogy látni akarunk mindent.

Már az első lépésnél éreztük, hogy egy időgépet küldtek a bejárathoz értünk. Szinte éreztük az 1900 évek légkörét a bőrünkön.

Mai fejjel nem is tudtam, hogy a nők akkoriban legalább 2 napig mostak és kemény fizikai munkát végeztek ezzel a házi munkával. Bár ezt ritkábban végezték, mint manapság, de a nagymosáshoz a háziasszony és szolgái néha kevésnek bizonyultak. Három különböző kádat használtak és előtte egy nappal már áztatni kellett.

Milyen mosószert használtak? Ez, már az ókorban is ismert volt, a lúgok köréből származott. Készítették ezt hamuzsírból (káliumkarbonát), fahamuból (pottache), szódából, melyből zsírok hozzáadásával szappant főztek.

Mint láthattuk egy akkori „reklámfilmben” is, nehéz volt egyszerre mosni is és a háztartást vezetni, ebédet főzni a családnak. Viszont 1900-ban a Miele főleg tejcentrifugákat gyártott.

Hogy is néz ki?

Pont úgy, mint akkoriban egy kicsi mosógép. Vagyis nem teljesen, mert a keverő lapátot el kellett fordítani 90 fokkal és meg kellett növelni a térfogatát.

Így 1901-ben megjelent az első fa Miele mosógép a Meteor.

Az ára 50 német márka.

Találós kérdés akkoriban mennyit kerestek az emberek egy hónapban?

Természetesen mindenkinek jól jött a technikai újdonság, főleg a családfőnek, hogy volt időben ebéd :D
A hölgyeknek, pedig nem kellett 2 napot aktívan a mosással tölteni. Végignézhettük, hogy fejlődött az igény és végül mivé vált a fejlődés során az első fa mosógép.

Ugyanilyen meglepetéseket okozott az első porszívó is. Persze viccesen megjegyeztük, hogy biztos a szekrénnyel együtt adták és tényleg a szekrénnyel együtt adták :D

A tündéri, kb. 1 m magas szekrényben 2 fiókban voltak elrejtve a tartozékai, ami a mai napig hozzá tartoznak a porszívókhoz. Ezzel vége a szőnyegek porolásának, a nehéz és piszkos műveletnek. A modell 1927-ben látott napvilágot.

De az igazi meglepetés utána jött a Miele motorok és a Miele autó.

1932-t írunk mikor a Miele Motorbiciklije megjelenik a piacon. Mindenekelőtt az idős emberek, a munkába járók (orvosok, lelkészek, levélkihordók) számára – akik mindig úton vannak – jelentett a Miele motorkerékpár jelentős könnyítést.

1941 különösen fontos terméke a Miele „Munkavégző” kerékpár típusa, amely a „legnagyobb igénybevételt és kíméletlen kezelést” is kiállt. 1954-ben a kétszemélyes motorkerékpár az 50-es években éli fénykorát. Mopedek, motorkerékpárok és motorok egyre nagyobb számban készülnek.

1960-ban a kerékpár- és motorkerékpár gyártást a mosogatógép- és automata mosógép gyártás javára átállítják. A kétszemélyes motorkerékpár lassan kifut a termékpalettáról. A 447 ccm-es Miele K 52/2 sportmoped az utolsó fejlesztés ezen a területen.

Persze a főzés sem maradhatott ki. Este a csapatok összeálltak és megkezdődött a GasztroCsata. Mindenki beleadott mindent, hogy jól sikerüljön.

Büszke is volt ránk a Miele séfje. A hangulat a tetőfokára hágott mikor a kellemes borok mellett elfogyasztottuk, amiket együtt készítettünk.

Így telt, jó hangulatban a kis kiruccanásunk.

Címkék:
  • Kis Sándor

Hozzászólások

Shaker
Shaker
Volt régi konyha is?

Kis Sándor szakmai cikkei