Főzőiskola a Miele támogatásával

2 karácsonyi étel vegetáriánusoknak

Miele 2015.12.09

Karácsonykor a hal és a húsételek előszeretettel szerepelnek az ünnepi asztalon, de előfordulhat, hogy családtagjaink vagy barátaink körében vegetáriánus akad. Milyen étellel készüljünk nekik? Isteni recepteket ajánlunk!

2 karácsonyi étel vegetáriánusoknak

Trópusi gyümölcsleves gazdagon

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dl rizstej
  • fél ananász, megtisztítva és kockákra vágva
  • 2 érett banán, meghámozva és karikákra vágva
  • fél rúd vanília kikapart bele
  • 2,5 dl kókusztej
  • 2-2 bionarancs és biovérnarancs, meghámozva és karikákra szeletelve
  • a díszítéshez:
  • 2 evőkanál kókuszforgács
  • 8 magozott datolya, vékony szeletekre vágva

A rizstej felét az ananász felével, a banánnal és a vaníliával turmixgépbe töltjük, majd simára turmixoljuk. A maradék rizstejet és a kókusztejjel összekeverjük, és levesestálba öntjük. Az ananász másik felét és a gyümölcskarikákat beletesszük, majd 2 órára hűtőszekrénybe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek. A kókuszforgáccsal és datolyaszeletekkel tálaljuk.

Tipp: Lehet melegen is készíteni, akkor forró rizstejet használjunk, és azon melegében, frissen tálaljuk. A gyümölcsöket nem szükséges megfőzni.

Földimogyoró-szelet mézes-mustáros mártással

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

a földimogyoró-szelethez:

  • 20 dkg vöröshagyma, finomra aprítva
  • 3 dl víz
  • 20 dkg apró szemű zabpehely
  • 20 dkg pörkölt, őrölt, sós földimogyoró
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 púpozott kiskanál pirospaprika
  • 1 kiskanál majoránna

a mézes-mustáros mártáshoz:

  • 5 dl rizstej
  • 1-1 evőkanál sima és magos dijoni mustár
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 2 evőkanál vegyes virágméz

A hagymát a vízben megpároljuk, a zabpelyhet és az őrölt mogyorót belekeverjük, majd a fokhagymával, a pirospaprikával és a majoránnával fűszerezzük, azután az egészet konyhai aprítógépben összeturmixoljuk. Langyosra hagyjuk hűlni, majd vizes kézzel 8, kis tenyérnyi szeletet formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) 20 percig sütjük. Azután falapáttal megfordítjuk, és még további 10 percig sütjük, hogy mindkét oldala szép, enyhén ropogós kérget kapjon. A mártáshoz a rizstejet felforraljuk, a mustárral és a szegfűszeggel ízesítjük, majd kis lángon beforraljuk. A tűzről lehúzzuk, egy kicsit hűlni hagyjuk (a méz értékes tápanyagai megmaradnak, ha a mártás 40 °C alá hűl), és a mézet belekeverjük. Párolt vegyes zöldköret jól illik hozzá.

Ízek és Érzések magazin

  • karácsonyi vega menü
Címkék:
  • Ízek és érzések

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Zsupos Ildikó szakmai cikkei

Ildikó

Az egyik legfontosabb feladatomnak tartom megmutatni az embereknek, hogy az egészséges, természetes étkezés jobbá teszi a mindennapokat, és sokkal könnyebben elsajátítható, mint az gondolnák. A finom ízekről és az ételek élvezetéről semmi pénzért le nem mondanék, amiben a változatosság és a mértékletesség a legnagyobb segítőtársaim.