Főzőiskola a Miele támogatásával

Rosszkedv ellen jól jöhet a mogyoró

Miele 2015.12.01

A téli időszakban kevesebb a napfény, egyre hűvösebbek a nappalok, és az eső is sokat esik. Nem csoda, ha ilyenkor kedvetlenek vagyunk, és a legszívesebben ki sem dugnánk az orrunkat otthonról. Ha elkapna bennünket a mélabú, ne hagyjuk, hogy magával húzzon, inkább ropogtassunk mogyorót, attól biztosan jobb kedvünk támad.

Rosszkedv ellen jól jöhet a mogyoró

A szürke, hideg őszi napokon bizony sokszor nincs kedvünk kikelni az ágyból, nemhogy még dolgozni vagy iskolába menni. Persze jól jön ilyenkor egy kis lustálkodás és ágyban heverészés, de legyünk résen. A lehangoltság, rosszkedv könnyen depresszióba csaphat át, amelyből bizony nem egyszerű kimászni. Hogy ez a probléma velünk még csak véletlenül se essen meg, már most kezdjünk el hangulatjavító alapanyagokat, finomságokat majszolgatni, melyek közül az egyik legértékesebb a mogyoró.

A mogyoró remek hangulatjavító

Mivel az elfogyasztott ételek befolyással vannak hangulatunkra, érdemes jobban odafigyelni étkezésünkre és a felhasználni kívánt alapanyagokra. Hogy ne törjön ki rajtunk a rosszkedv, együnk naponta négyszer-ötször kisebb mennyiségeket, így vércukorszintünk többnyire stabil marad, és nem ingadozik annyira. Az alapanyagok tekintetében részesítsük előnyben a B-vitaminokban, magnéziumban, vasban, valamint omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket.

Az olajos magvak, közöttük a mogyoró is bőven tartalmaz magnéziumot és omega-3 zsírsavakat, így remek választás lehet egy borongós napon. Bár a mogyorót magas zsírtartalma miatt sokan csak félve eszik, ezek a zsírok többnyire telítetlen zsírok, melyek jótékonyan hatnak szervezetünkre, így bátran, de persze mértékkel fogyasszunk belőle. Naponta egy marék mennyiség az ajánlott adag. Emellett kimutatták az olajos magvak szív- és érrendszeri-, valamint daganatos betegségekre gyakorolt jótékony tulajdonságait is, így eggyel több indok, miért érdemes a mogyorót rendszeresen fogyasztani.

www.izekeserzesek.hu

  • mogyoró
Címkék:
  • Ízek és érzések

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Zsupos Ildikó szakmai cikkei

Ildikó

Az egyik legfontosabb feladatomnak tartom megmutatni az embereknek, hogy az egészséges, természetes étkezés jobbá teszi a mindennapokat, és sokkal könnyebben elsajátítható, mint az gondolnák. A finom ízekről és az ételek élvezetéről semmi pénzért le nem mondanék, amiben a változatosság és a mértékletesség a legnagyobb segítőtársaim.