Főzőiskola a Miele támogatásával

A tonhal a szívnek és a csontoknak is jót tesz

Miele 2015.12.01

A mai táplálkozási ajánlások szerint hetente két-három alkalommal ajánlott halat fogyasztani. A bőség zavarában néha nehéz választani, de a tonhallal nem lehet mellényúlni. Nem csak ízletes és változatosan elkészíthető, értékes tápanyagokban is jócskán bővelkedik.

A tonhal a szívnek és a csontoknak is jót tesz

Bár a fenti ajánlástól a hazai halfogyasztás sajnos még messze jár, semmit sem késő elkezdeni. A halak modern korunk leggyorsabb ételei, hiszen egy egyszerű halétel előkészítéssel együtt akár fél órán belül az asztalon gőzölöghet. Ráadásul az egyik legegészségesebb alternatíva is, és igen sokszínűen elkészíthető. A boltok széles választékát látva azonban sokszor elbizonytalanodhatunk, melyik halat is válasszuk. Bármelyik kerüljön is végül a kosárba, máris jó úton haladunk, de aki egyszer megkóstolja a tonhalat, egész életre áldozatául eshet. Tudják miért?

A szívnek és a csontoknak is jó

A tonhal a makrélafélék osztályába tartozik. Többféle fajtája létezik, melyek a világ szinte minden tengerében megtalálhatók. Többnyire delfinek társaságában lehet rájuk lelni, amik biztonságos védelmet nyújtanak számukra a cápák ellen.

A tonhal húsa omlós és igazán ízletes. Kalóriatartalma alacsony, viszont fehérjében igen gazdag. Sportolóknak és diétázóknak is kifejezetten ajánlott. Gazdag még szelénben, magnéziumban és B-vitaminokban, valamint foszforban, mely nagymértékben hozzájárul a csontok és a fogak épségéhez, és az idegrendszer egészségéhez. Értékes omega-3 zsírsav-forrás is, mely szív- és érrendszerünk megfelelő működését támogatja. Könnyen emészthető, kisgyerekeknek is ideális étek lehet a fejlődésben.

Már salátaként is kapható

A friss tonhal kissé borsos ára könnyen elriaszthat bennünket rendszeres fogyasztásától, de nem kell ennek így lennie, hiszen a tonhal konzerv formájában is igazi kulináris élvezeteket nyújt. A sós lében vagy növényi olajban eltett tonhal remek alapanyag egy gyors és egészséges fogáshoz, legyen az egy ízletes tésztaétel vagy egy egyszerű saláta. Hidegen és melegen is elkészíthetjük, a fűszerek közül jól illik hozzá a fokhagyma, a gyömbér, de a bazsalikom, a citromfű és a kakukkfű is. Érdemes azonban jobban körülnézni a boltok polcain, hiszen a natúr változatok mellett már kész saláták is kaphatóak, melyekben az ízletes és tápláló tonhal mellé egészséges zöldségek is kerültek. A tonhalas saláták így kitűnő választások lehetnek kirándulásra, piknikre, vagy munkahelyi ebédként is.

www.izekeserzesek.hu

  • tonhal saláta
Címkék:
  • Ízek és érzések

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Zsupos Ildikó szakmai cikkei

Ildikó

Az egyik legfontosabb feladatomnak tartom megmutatni az embereknek, hogy az egészséges, természetes étkezés jobbá teszi a mindennapokat, és sokkal könnyebben elsajátítható, mint az gondolnák. A finom ízekről és az ételek élvezetéről semmi pénzért le nem mondanék, amiben a változatosság és a mértékletesség a legnagyobb segítőtársaim.