Főzőiskola a Miele támogatásával

Mintaétrend tejallergia esetére

Miele 2015.10.13

A tejallergia diétája sajnos sok lemondásról jár, a jól megszokott alapanyagok, tejtermékek ugyanis hiányoznak az étrendből. Ez persze nem jelenti azt, hogy a finom ízekről és egészséges ételekről is le kellene mondani, sőt, igencsak sok különleges finomság kerülhet a menübe. Alábbi mintaétrendünk ehhez ad egy kis inspirációt!

Mintaétrend tejallergia esetére

Reggeli

Őszi tempeh-s wrap

Elkészítési idő: 20 perc + a pácolás

Hozzávalók 5 személyre:

  • 25 dkg tempeh (szójasajt), kisujjnyi csíkokra vágva
  • 3 dl ananászlé
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 kiskanál őrölt római kömény
  • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál avokádóolaj
  • 5 tortillalap
  • 10-15 dkg avokádópüré
  • 20 dkg sült paprika
  • 10 dkg jégsaláta, összetépkedve
  • 10 dkg bébikukorica

A páchoz az ananászlevet a citromlével, a szójaszósszal, a köménnyel, a borssal és a fokhagymával felforraljuk. Azután a tűzről lehúzzuk, majd az olajat belekeverjük, és a tempeh-t belerakjuk. Legalább 1 óra hosszát pácoljuk, majd a tortillalapokat az avokádópürével megkenjük. A sült paprikát, a jégsalátát, a kukoricát és a pácolt tempeh-t ráhalmozzuk, majd feltekerjük.

Ebéd

Gombával töltött szarvas sült gyümölcsmártással és édesburgonyával

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg szarvashús, vékony szeletekre vágva és kiütögetve
  • 1-2 kiskanál só
  • 1 kis vöröshagyma, finomra aprítva
  • 2 evőkanál zsír
  • 20 dkg vargánya gomba, apró kockákra vágva
  • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • fél mokkáskanál kakukkfű
  • 1 tojás
  • 5 dkg gluténmentes zsemlemorzsa
  • 60 dkg édesburgonya, kockákra vágva
  • 1 dlvörösbor
  • 1 narancsleve és reszelt héja
  • fél citromleve és reszelt héja
  • 10 dkgáfonyadzsem
  • fél mokkáskanálfahéj
  • fél mokkáskanálszegfűbors
  • 1 csillagánizs
  • 2 evőkanálnarancsvirágcukor
  • 2 evőkanálrizsliszt vagy pudingpor
  • 2 dlrizstejszín
  • 10 dkgáfonya

A húst besózzuk. A hagymát a zsíron megfonnyasztjuk, a gombát rászórjuk, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, majd puhára pároljuk. A tűzről lehúzzuk, és langyosra hűtjük, majd a tojással és annyi morzsával összedolgozzuk, hogy formázható massza legyen. A tölteléket a hússzeletekre halmozzuk, majd szorosan felcsavarjuk, és hústűvel rögzítjük. A hústekercseket forró zsírban körös-körül elősütjük, majd egy kevés vízzel felengedve, fedő alatt puhára pároljuk. Az édesburgonyát kiolajozott tepsibe szórjuk, és 1-2 evőkanál vizet hozzáadva, közepesen forró sütőben (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) kb. 30 perc alatt puhára sütjük. A bort a narancs és a citrom levével és héjával, a dzsemmel, a fahéjjal, a szegfűborssal, a csillagánizzsal és a cukorral felforraljuk. A rizslisztet a rizstejszínben simára keverjük, majd folyamatos keverés közben a forró lébe csorgatjuk, és besűrítjük. Amikor mártás sűrűségű lett, a friss áfonyát belekeverjük, majd a töltött hússal mellé tálaljuk, és az édesburgonyával körítjük.

Vacsora

Orosz hússaláta másképp

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

a tofumajonézhez:

  • 1 dl szójajoghurt vagy víz
  • 20 dkg tofu
  • 1 mokkáskanál citromlé
  • 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2-3 kiskanál mustár
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • csipetnyi őrölt fehér bors

a hússalátához:

  • 40 dkg főtt csirkemell, kockákra vágva
  • 1-2 evőkanál szójakrém
  • 10 dkg fekete kaviár
  • 30 dkg uborka, kockákra vágva
  • 10 dkg kapribogyó
  • 4 közepes, főtt burgonya, kockákra vágva
  • 4 főtt tojás, kis kockákra vágva

A szójajoghurtot a tofuval, a citromlével, az olívaolajjal, a mustárral, a szójaszósszal és a fehér borssal alaposan összekeverjük. A húst a szójakrémmel, a kaviárral, az uborkával, a kapribogyóval, a burgonyával és a tojással tálba rakjuk, az öntettel meglocsoljuk, és összeforgatjuk.

Bajor Zsuzsanna

egészségfejlesztő, dietetikus

ízek és érzések magazin

  • tejallergia2
Címkék:
  • Ízek és érzések

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Zsupos Ildikó szakmai cikkei

Ildikó

Az egyik legfontosabb feladatomnak tartom megmutatni az embereknek, hogy az egészséges, természetes étkezés jobbá teszi a mindennapokat, és sokkal könnyebben elsajátítható, mint az gondolnák. A finom ízekről és az ételek élvezetéről semmi pénzért le nem mondanék, amiben a változatosság és a mértékletesség a legnagyobb segítőtársaim.