Főzőiskola a Miele támogatásával

Macaron töltelékek

Miele 2015.02.03

A macaron napjaink legdivatosabb süteménye. Elkészítése roppant precizitást igényel. Ehhez videós segítséget is találhattok - lejjebb egy linket.. Egyik nagy előnye ennek a süteménynek, hogy változatosan tölthető. Néhány kedvenc receptemet szeretném most megosztani veletek.

Macaron töltelékek

A videós segítséget itt találhattok: http://mielefozoiskola.hu/recept/9254/macaron

Sós karamell kb. 30 darabhoz

80 g fehércsokoládé
80 g kristálycukor
200 g állati tejszín (minimum 30 % zsírtartalommal)
40 g vaj
1 csipet só ízlés szerint

Folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel a kristálycukrot, majd kis adagokban öntsük fel a tejszínnel és kevergessük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ekkor vegyük le a főzőlapról, és adjuk hozzá a fehércsokoládét, a vajat és a tejszínt, valamint a sót. Keverjük simára, ha szükséges használjunk botmixert. A forró tölteléket hagyjuk langyosra hűlni, majd tegyük hűtőbe, és egy éjszakán keresztül hűtsük. Másnap habosítsuk fel. Ehhez lehetőség szerint használjunk robotgépet közepes fokozaton. Vigyázzunk, ha túl sokáig keverjük, akkor kiikrásodhat.

Narancsos csoki kb. 30 darabhoz

300 ml állati tejszín(minimum 30 % zsírtartalommal)
100 g étcsokoládé
50 g vaj
100 g darált cukrozott narancshéj

A tejszínt forraljuk fel, majd adjuk hozzá az étcsokoládét és a vajat. Keverjük simára a főzetet, majd hűtsük egy éjszakán keresztül. Másnap habosítsuk fel robotgéppel közepes fokozaton. Vigyázzunk, ha túl sokáig keverjük, akkor kiikrásodhat. A végén keverjük bele a cukrozott narancshéjat. A cukrozott narancshéj elkészítéséről itt olvashatunk részletesen.

Pisztácia kb. 30 darabhoz

300 ml állati tejszín (minimum 30 % zsírtartalommal)
100 g tejcsokoládé
50 g vaj
100 g házi pisztácia paszta

A sózatlan pisztáciát tegyük 180 C-fokos sütőbe, egy tepsin szétterítve, és kb. 10 percig pörköljük. Ha érezzük, hogy kellemes az illata akkor biztosan jó lesz. Még forrón tegyük kávédarálóba, vagy egy erős aprítóba, és őröljük telesen pépesre. Az állati tejszínt forraljuk fel, majd adjuk hozzá a tejcsokoládét, a vajat, és keverjük simára. A főzetet hűtsük egy éjszakán keresztül. Másnap habosítsuk fel robotgéppel közepes fokozaton. A végén keverjük bele a házi pisztácia pasztát. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy csipet sót. Ez a krém elkészíthető ugyan ezzel a módszerrel török mogyoróval, vagy dióval. Ebben a két esetben pörkölés után dörzsöljük le az olajos magvak héját, és csak ez után pépesítsük.

Vanília kb. 30 darabhoz

300 ml állati tejszín (minimum 30 % zsírtartalommal)
150 g fehércsokoládé
50 g vaj
1 db vaníliarúd

Levendulás

300 ml állati tejszín
150 g fehércsokoládé olvasztva
50 g vaj olvasztva
Egy teáskanál levendula virág

A tejszínt forraljuk fel, majd a főzőlapról levéve dobjuk bele a levendulát, és hagyjuk ázni amíg, meglangyosodik. Ekkor szűrjük le majd bot mixerrel keverjük bele a több összetevőt.
A főzetet hűtsük egy éjszakán keresztül. Másnap habosítsuk fel robotgéppel közepes fokozaton.

Bazsalikomos

300 ml állati tejszín (minimum 30 % zsírtartalommal)
150 g fehércsokoládé
50 g vaj
1 citrom reszelt héja
8 levél friss bazsalikom

A tejszint forraljuk fel a bazsalikommal és a citromhéjjal, majd szűrjük le és keverjük bele a többi összetevőt, ha szükséges mixerrel selymesítsük. A főzetet hűtsük egy éjszakán keresztül. Másnap habosítsuk fel robotgéppel közepes fokozaton.

Epres

200 g állati tejszín magas zsírtartalommal
200 g fehércsokoládé olvasztva
200 g eper (lehet fagyasztott is)
50 g vaj

A tejszínt a vajjal forraljuk fel majd botmixerrel keverjük bele a többi összetevőt. A főzetet hűtsük egy éjszakán keresztül. Másnap habosítsuk fel robotgéppel közepes fokozaton.

Ezeken kívül természetesen a végtelenségig variálhatóak a töltelékek, a lényeg hogy hasonló sűrűségű és finom legyen. Szimplán lekvárral tölteni például nem ajánlatos, mert eláztatja a süteményt. A fogyasztásáról annyit kell tudni, hogy betöltés után egy napot állnia kell hűtőben, hogy összeérjen. Majd másnap hűtőből kivéve egy órát álljon, szobahőmérsékleten mielőtt megkóstoljuk, így a legoptimálisabb az állaga. Bár nekünk ezt a leg ritkább esetekben sikerül kivárni.

  • macaron
Címkék:
  • Farkas Vilmos

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Farkas Vilmos szakmai cikkei

Vilmos

Még gyerekkoromban kezdődött a sütemények iránti rajongásom, amikor édesanyám mellett sürgölődtem a konyhában. Később egyértelmű volt, hogy ezt a szakmát válasszam. Bár néha úgy érzem, hogy a szakma választott engem.