Főzőiskola a Miele támogatásával

Miért fontos egy jó sütő?

Farkas Vilmos 2014.08.28

Megkérdeztük Farkas Vilmos cukrászt: Gyermekkorom óta használok sütőket…szóval elég régen. Szerettem sütni már gyermekként is, de a sütő begyújtása anyukám dolga volt. Ez régen nem volt egy egyszerű feladat.

Megvolt neki a trükkje. Odatartotta a gyufát, eltekerte a gombot, nyomva tartotta és várt. A sütő pedig egyszer csak, egy nagy lobbanással elkezdet felfűteni. A sütő aljába mindig bennhagytunk egy vastag tepsit, különben alulról égetni kezdett. A sütési idő felénél pedig meg kellet fordítani a süteményt, nehogy odakozmáljon az egyik fele. Ha pedig azt szerettük volna, hogy ne legyen túl sok gőz a sütőtérben akkor ki kellett támasztani a sütőajtót egy gyufaskatulyával. A későbbiekben is elég sokáig használtam ilyesfajta hagyományos gázsütőket, hiszen amit megszokunk, azon nehezen változtatunk.

Két éve találkoztam először a Miele sütőivel. Három perc alatt, képes volt kellemes meglepetést okozni, ugyanis csak ennyi időre volt szüksége, hogy felfűtsön 200 C-fokra. Eleinte ezekben a sütőkben is forgattam a süteményeket a sütési idő felénél, aztán rájöttem, hogy ez teljesen felesleges. A hő elosztása teljesen egyenletes, a teljes sütőtérben, de csak a sütőtérben. Ugyanis kívülről a sütőajtó kézmeleg marad, így nem áll fenn a veszélye, hogy gyerekbalesetet okozzon. Egyik kedvenc funkcióm, a nedvességtartalom csökkentő program. Ennek a lényege, hogy a megnövekedett páratartalmat kiszivattyúzza a sütőből.

Ez azért fontos, mert a sütés közben növekszik a páratartalom és a nyomás a sütőtérben, ez gátolhatja a sütemény növekedését. Néhány kategória viszont még olyan funkciókkal is bír, amit úgy hívnak, hogy automatikus program. Ennek az a lényege, hogy a péksüteményeket csak meg kell formáznunk aztán betenni a sütőbe. Néhány gombnyomás és ezután elindul a kelesztő program majd rögtön utána a sütés. Tehát betesszük keletlenül, akár a kenyeret és kivesszük megsülve. Ha pedig tisztítást igényel, csak be kell indítani az öntisztítást és a sütő leégeti magáról a szennyeződést.

Összességében a süteménykészítést mindenképpen kényelmesebbé teszi és javít is az élvezeti értéken. Ezen kívül lecsökkenti a süteménykészítés közben elkövethető hibák lehetőségét. A Miele sütői kipróbálhatóak, a folyamatosan induló süteménykészítő tanfolyamainkon.

Jelenleg meghirdetett

tanfolyamaink az alábbi linken megtekinthetőek:

https://miele.hu/hu/rendezvenyek/suto-akademia/

Miele sütők:https://miele.hu/hu/termekek/beepitheto-sutok

Címkék:
  • Valentin nap
  • Miele sütő
  • sütő
  • gasztronomiai erdekessegek
  • jó s%c3%bcto
  • a jó s%c3%bcto
  • miele s%c3%bcto római tálban
  • miele+fórum+s%c3%bcto
  • páratartalom cs%c3%b6kkentos s%c3%bcto
  • gasztronómia érdekességek

Hozzászólások

Julika
Szőllősné Julika
Sajnos már két email címmel regisztráltam és nem tudok belépni egyikkel sem. Email címem az egyiknél szollosne1@gmail.com, a másiknál a fenti.

Farkas Vilmos szakmai cikkei

Vilmos

Még gyerekkoromban kezdődött a sütemények iránti rajongásom, amikor édesanyám mellett sürgölődtem a konyhában. Később egyértelmű volt, hogy ezt a szakmát válasszam. Bár néha úgy érzem, hogy a szakma választott engem.