Főzőiskola a Miele támogatásával

A rozmaringról

Miele 2015.02.17

A rozmaring egész évben frissen áll rendelkezésünkre, nem túl igényes növény, így ha elég vizet kap, akkor egy cseréppel könnyedén nevelhető teraszon, ablakpárkányon vagy lakásban egyaránt.

A rozmaringról

Érdekesség: Az ókori görögök hittek abban, hogy a párna alá rejtett rozmaringág megóv a rémálmoktól, az ártó szándékú szellemektől, és jó alvást biztosít. Ezen kívül a kis zöld növény a tornác fölé lógatva távol tartja a tolvajokat, megtartja a házban az egészséget. A görög tudósok, mind az őket utánzó diákok előszeretettel hordtak rozmaringágakat a hajukban - javítandó a szellemi teljesítményüket.

A molyokat és az egyéb lepkeféléket is távol tartotta a rozmaring, épp ezért a száradó ruhákra is gyakorta terítettek rozmaringágakat, hogy a ruha magába szívja a növényben rejtező illóolajat, és így védettséget nyerjen a kártevők ellen, s nem mellesleg remek illatra tegyen szert.

Magyarországon a legenda szerint Árpád-házi Szent Erzsébet gyógyult meg a rozmaringnak köszönhetően. Állítólag a megbénult királynőt egy remete ápolta, aki rozmaringos borral dörzsölte naponta a végtagjait. Ennek a legendának a hatására vált ismertté a középkorban a „magyar víz” és annak gyógyító hatása.

A hűség jelképévé is vált a sok évszázad alatt. Sok esetben viselt a menyasszony rozmaringkoszorút, ami a hűség mellett a szeretetet és a barátságot is jelképezte.

Konyhában: Leggyakrabban húsokhoz használjuk. Legjobban a báránnyal harmonizál, de a csirkétől a marháig bármilyen húshoz érdemes adni. A raguk mellett az egyben sült húsok fűszerezésére, pácolására is alkalmas, de gyakorta használjuk zöldségekből készített levesek, főzelékek, salátát ízesítésére is. A csokor részét képező kakukkfű, petrezselyem és babérlevél mellett a majoránna, a bazsalikom, a zsálya, az édeskömény, a tárkony és a borsikafű is jó partnerei a rozmaringnak.

Füstöltarjás rozmaringos krumplileves

Hozzávalók:

füstölt tarja 25 dkg
krumpli 1,5 kg
húsleves alaplé 2l
sárgarépa 6db
hagyma 2 fej
fehérbor 2dl
rozmaring
babérlevél
tejszín 2dl
créme fraiche vagy tejföl
vaj
olívaolaj
só, fehérbors

Vajban és olívaolajban megpirítom a fölaprított a hagymát. Hozzáadom a fölkockázott a szalonnát a krumplit és a répát. Kicsit összepirítom majd felöntöm a fehérborral. Párolom egy keveset majd az alaplevet és a tejszínt is hozzáöntöm. Ha több levet szeretnénk akkor még vízzel pótoljuk. Hozzáadom a fűszereket és lassú tüzön addig főzöm míg a krumpli megpuhul. A végén créme fraiche-el behabarom.

Béterv - parfümséf
Biró Botond Boldizsár
+36 30 2737532
info@beterv.hu
www.beterv.hu

  • rozmaring
Címkék:
  • Botond
  • Bíró Botond Boldizsár

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Bíró Botond Boldizsár szakmai cikkei

Botond

Az illatok és ízek szerelmeseként egy finom étel számomra olyan élményt nyújt, mint egy felejthetetlen koncert, film vagy egy utazás. Szenvedélyesen főzök és rajongok az illatokért. Tudom, hogy az illatok és ízek csodákat tehetnek velünk: ismeretlen tájakra röpíthetnek, régi emlékeket idézhetnek, ihletet adhatnak, vágyakat kelthetnek, melyek nélkül élni lehet.