Főzőiskola a Miele támogatásával

Milyen egy parfümséf?

Miele 2014.09.09

Az illatok és ízek szerelmese. Akinek egy finom étel olyan élményt nyújt, mint egy felejthetetlen koncert, film vagy egy utazás. Aki szenvedélyesen főz és rajong az illatokért. Aki tudja, hogy illatok és ízek csodákat tehetnek velünk: ismeretlen tájakra röpíthetnek, régi emlékeket idézhetnek, ihletet adhatnak, vágyakat kelthetnek, melyek nélkül élni lehet.... de nem érdemes! E két érzékelés szinte elválaszthatatlan, nagyon jól tudják ezt a kulináris élvezetek hódolói - nekik született a Béterv. Étel és parfüm. Hogyan lesz egy illatból íz, vagy fűszerből parfüm? Bazsalikom, vanília, menta, levendula, citrom.... alapanyagok egy szakács és egy parfümkészítő számára.

E két érzékelés szinte elválaszthatatlan, nagyon jól tudják ezt a kulináris élvezetek hódolói - nekik született a Béterv. Étel és parfüm. Hogyan lesz egy illatból íz, vagy fűszerből parfüm? Bazsalikom, vanília, menta, levendula, citrom.... alapanyagok egy szakács és egy parfümkészítő számára. A Béterv illatvacsoráin egyszerre fedezhetjük fel az illatot és az ízt, élvezhetjük a parfümöt és kóstolhatjuk az ételt. A vacsorák mindig egy kiválasztott illatra épülnek. Először bemutatjuk az alapanyagot mint parfümöt, ezután kóstoljuk meg az illatot, és élvezzük az ízét minden fogásban. Meglepő, milyen harmonikus a bazsalikom paradicsommal egy előételben és ugyanakkor mascarponéval is a desszertben! Vagy a rozmaring a levesben és a gyümölcsös édességben! Kifogyhatatlan lehetőségek és izgalmas kalandok az ízek és illatok birodalmában! Engedj Te is a csábításnak és tarts velünk egy kulináris utazásban!Honlapunkon tájékozódhatsz a részletekről és bejelentkezhetsz eseményeinkre!

Elsőként a levendulára esett a választás. Egyrészt mert nagy kedvenc, másrészt pedig megosztó. Van aki imádja, de olyan is akad aki eddig csak illatosítóként ismerte. Főleg nekik szeretnénk meglepetést okozni, hogy milyen sokoldalú és csodálatos ez az illat és fűszer.

A levendula (Lavandula officinalis) az egyik legváltozatosabban felhasználható gyógy- és fűszernövény. A mediterrán országokban őshonos, főként a száraz, napos, sziklás helyeket kedveli. Legfontosabb termőhelye Provence, domboldalait és mezeit hatalmas lila szőnyegként borítja be. Elsősorban aromaterápiás hatásáról ismert, mivel nyugtat, oldja a feszültséget, segíti az elalvást. Pár csepp a radiátorra, párnára, illatmécsesbe és elűzi az aznapi stresszt :)
Külsőleg gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, emiatt sok kozmetikum alapanyaga. És az illata... csodásan aromás, virágos, egy pici frissítő kámforral. Megunhatatlan klasszikus, amiért a nagymamától kezdve a fiatalabb generáció is rajong! Kóstoljuk meg! Teaként vagy ételekben is kifejti hatását. Görcsoldó, csökkenti a teltségérzetet, elmulasztja a fejfását és még számos jótékony tulajdonsága van, főleg gyomorpanaszokra. Társíthatjuk citrusfélékkel, mentával, pikáns gyümölcsökkel, de a kísérletező kedvűeknek ajánljuk húsokhoz és salátákhoz is! Nekem személyes kedvencem a levendulás méz és a szörp, amit nagyon könnyű elkészíteni!

Címkék:
  • Botond
  • Bíró Botond Boldizsár

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Bíró Botond Boldizsár szakmai cikkei

Botond

Az illatok és ízek szerelmeseként egy finom étel számomra olyan élményt nyújt, mint egy felejthetetlen koncert, film vagy egy utazás. Szenvedélyesen főzök és rajongok az illatokért. Tudom, hogy az illatok és ízek csodákat tehetnek velünk: ismeretlen tájakra röpíthetnek, régi emlékeket idézhetnek, ihletet adhatnak, vágyakat kelthetnek, melyek nélkül élni lehet.