Sajtos croissant | Miele Főzőiskola

Sajtos croissant
Miele 2014. 08. 25.
Sajtos croissant
főzés idő
60 perc
teríték
4 adag
nehézség
Rutinosaknak
Hozzávalók
4 adag
350 g finomliszt
70 g joghurt
1 dl tej
1 kk só
2 ek cukor
1 db tojás
25 g élesztő
Rétegezéshez:
125 g hideg vaj
Lekenéshez:
1 db tojás
Elkészítés

A vajat, míg elkészítjük a tésztát, fagyasztóba tesszük.
A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk benne az élesztőt (egy kevés liszttel együtt a két tenyerünk között könnyedén elmorzsolhatjuk), majd elkeverjük benne a cukrot.
A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejet, kanalazzuk a joghurtot, és ütjük a tojást.
Végül a sót is rászórjuk, bedagasztjuk a tésztát, a tálat letakarjuk egy fóliával, és kb. egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután 8 egyforma darabba vágjuk, és gömbölyítjük.
Letakarjuk, és kb. 10 percig ismét pihentetjük.
Míg pihen, elővesszük a vajat, és a sajtreszelő nagy lyukán lereszeljük, majd 7 egyforma kupacra osztjuk.
Veszünk egy tésztagombócot és kb. kistányér nagyságúra nyújtjuk. Elosztunk rajta egy kupac hideg vajat.
Kinyújtjuk a következő tésztát, és az előző vajas tészta tetejére tesszük.
Ezen is elosztunk egy adag vajat, majd beborítjuk a következő kinyújtott tésztával.
Addig folytatjuk, míg elfogy az összes tészta és a vaj.
Az utolsó tészta tetejére már nem kerül vaj.
Most a nyolc rétegű tésztát nyújtjuk tovább, egészen addig, míg egy kb. 2-3 mm vastag körlapot nem kapunk.
Egy pizzavágó segítségével 8 cikkre vágjuk.
A háromszögeket feltekerhetjük így, üresen, de tehetünk a talpához csokoládét vagy akár sajtot is.
A feltekert tésztákat kifli formára igazítjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, és lazán letakarjuk egy fóliával. Éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a sütőt előmelegítjük 220°C-ra.
Míg melegszik, a kifliket lekenjük egy egész, felvert tojással. Az üres vagy sajttal töltött kiflik tetejére is szórhatunk kevés sajtot.
Forró sütőben kb. 18 perc alatt sülnek pirosra.
A croissant kétségtelenül nem tartozik a könnyű tészták közé. Ha a tésztában a liszt felét lecseréljük teljes kiőrlésű tönkölylisztre, dúsítjuk kevés magkeverékkel, akkor enyhíthetünk a lelkiismeret-furdaláson.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Karácsonyi halvacsora

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább