Főzőiskola a Miele támogatásával
Receptek
leírásban is

Tökmagos-tönkölyös kenyér

Miele | 2014. 08. 25.
Tökmagos-tönkölyös kenyér

Miele recept

átlagos
80 perc
4 adag

További képek

Hozzávalók

4 adag
250 g liszt
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 g tökmag
2 tk só
1 ek tökmagolaj
250 g öregtészta
3 dl víz
10 g élesztő

Jellemzők

  • pogácsa
  • kenyér
  • házikenyér
  • kenyér recept
  • kenyér alaprecept
  • magvas tönkölybúza kenyér
  • tökmagos kenyér
  • tönkölybúza kenyér
  • tésztakészités
  • limara receptje

Elkészítés

A dagasztógép üstjébe készítjük az összes hozzávalót a tökmag és a tökmagolaj kivételével.
A tökmagból félreteszünk egy evőkanálnyit a díszítéshez, a többit a dagasztás legvégén adjuk a tésztához az olajjal együtt.
Letakarjuk a tálat, és szobahőmérsékleten 30 percig hagyjuk érni a tésztát.
Ezután határozott mozdulatokkal átgyúrjuk, cipóra formázzuk, letakarjuk (ilyenkor a tálat szoktam ráborítani, amiben előtte kelt), és ismét hagyjuk 15 percig pihenni.
Amikor letelt az idő, ismét alaposan átgyúrjuk, és megint cipóra formázzuk.
Egy kerek kelesztő kosarat kibélelünk ruhával, belisztezzük, és a tésztát fejjel lefelé belefordítjuk.
Letakarjuk, és másodszor is megkelesztjük.
50 perc után egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítjuk, és éles pengével körben bemetszéseket ejtünk rajta.
A Miele sütőt beállítjuk gőzös sütésre (klímasütés) és 240 °C-ra. Amikor jelzett a sütő, hogy elérte a kívánt hőfokot, óvatosan betoljuk a tepsit, és rögtön be is indítjuk a párabevezetést. 20 perc után visszavesszük a hőfokot 200 °C-ra, és további 20-25 percig sütjük a kenyeret.
Akkor van készen, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallunk.
Rácsra tesszük hűlni és kevés hideg vízzel azonnal lepermetezzük, hogy a héja kellően fényes legyen.

Megjegyzés:
limarapeksege.blogspot.hu
Miele

Feltöltötte

Miele
1137 recept

Ismerje meg
a Miele Készülékeit!

Értékelés:
0 szavazat

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások