Tökmagos-tönkölyös kenyér | Miele Főzőiskola

Tökmagos-tönkölyös kenyér
Miele 2014. 08. 25.
Tökmagos-tönkölyös kenyér
főzés idő
80 perc
teríték
4 adag
nehézség
Átlagos
Hozzávalók
4 adag
250 g liszt
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 g tökmag
2 tk só
1 ek tökmagolaj
250 g öregtészta
3 dl víz
10 g élesztő
Elkészítés

A dagasztógép üstjébe készítjük az összes hozzávalót a tökmag és a tökmagolaj kivételével.
A tökmagból félreteszünk egy evőkanálnyit a díszítéshez, a többit a dagasztás legvégén adjuk a tésztához az olajjal együtt.
Letakarjuk a tálat, és szobahőmérsékleten 30 percig hagyjuk érni a tésztát.
Ezután határozott mozdulatokkal átgyúrjuk, cipóra formázzuk, letakarjuk (ilyenkor a tálat szoktam ráborítani, amiben előtte kelt), és ismét hagyjuk 15 percig pihenni.
Amikor letelt az idő, ismét alaposan átgyúrjuk, és megint cipóra formázzuk.
Egy kerek kelesztő kosarat kibélelünk ruhával, belisztezzük, és a tésztát fejjel lefelé belefordítjuk.
Letakarjuk, és másodszor is megkelesztjük.
50 perc után egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítjuk, és éles pengével körben bemetszéseket ejtünk rajta.
A Miele sütőt beállítjuk gőzös sütésre (klímasütés) és 240 °C-ra. Amikor jelzett a sütő, hogy elérte a kívánt hőfokot, óvatosan betoljuk a tepsit, és rögtön be is indítjuk a párabevezetést. 20 perc után visszavesszük a hőfokot 200 °C-ra, és további 20-25 percig sütjük a kenyeret.
Akkor van készen, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallunk.
Rácsra tesszük hűlni és kevés hideg vízzel azonnal lepermetezzük, hogy a héja kellően fényes legyen.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Főzőbemutató

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább