Bagel | Miele Főzőiskola

Bagel
Miele 2014. 08. 25.
Bagel
főzés idő
45 perc
teríték
8 adag
nehézség
Átlagos
Hozzávalók
8 adag
600 g liszt
1 tk só
20 g cukor
1 tk olaj
10 g vaj
1 db tojás
275 ml víz
12 g friss élesztő
Főzéshez:
45 g nádcukor
Szóráshoz:
magvak
sók
Elkészítés

Tegyük egy nagy tálba a tojást, a cukrot, az élesztőt és a víznek a 3/4 részét.
Ezeket csomómentesen keverjük el, majd tegyük bele az olajat és a vajat, majd a lisztet és a legtetejére a sót, amit feloldottunk a maradék vízben.
A tésztát dagasszuk simára, majd picit lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le légmentesen nejlonnal, és érleljük 40 percig.
Az érési idő felénél érdemes egyszer átgyúrni, ezzel megeddzük a sikért és javítjuk a tészta tartását.
Ha lejárt a 40 perc, osszuk a tésztát 8-10 részre, attól függ, mekkorát szeretnénk készíteni.
Gömbölyítsük fel a darabokat és hagyjuk pihenni 5-10 percet, majd kissé lapítsuk el, és sodorjuk fel a tésztákat.
Sodorjuk ki kb. 25 cm hosszúra, formázzunk kört, és csípjük össze a végeket.
Egy tepsire tegyünk egy konyharuhát, melyet kissé meglisztezünk, és erre pakoljuk a megformázott tésztákat egymástól 2-3 cm távolságra.
Egy másik bevizezett konyharuhával takarjuk le, és fél órát hagyjuk kelni szobahőmérsékleten.

Főzéshez tegyünk fel forrni egy lábos vizet, amiben elkevertünk 40-50 g nádcukrot, de lehet kristálycukor is.
A megkelt tésztákat ebben főzzük oldalanként 15-20 másodpercig.
Itt arra kell figyelnünk, hogy az az oldala, amelyik kelesztés közben lefelé volt, az legyen felül fürösztés közben.
15-20 másodperc után fordítsuk meg a vízben, majd egy szűrőkanállal emeljük ki, és tegyük egy sütőpapírral fedett tepsire.
Szórjuk meg magvakkal vagy sóval, és rögtön tegyük be egy 220 °C-ra előmelegített sütőbe, 13-14 perc alatt süssük aranybarnára.
A sütés elején érdemes egy picit meggőzölni.

Szakmai szösszenet:
A legtöbb élesztős tészta receptjében azt olvashatjuk, hogy "langyos víz". Ez így ebben a formában egy picit hiánytalan.
Több dologra kell odafigyelnünk, amikor beállítjuk a víz hőmérsékletét. Az élesztő 40 °C felett elpusztul, tehát ezt a hőmérsékletet soha ne lépjük túl.
Amit szem előtt kell tartanunk, hogy a bedagasztott tészta hőmérséklete 29-31°C-os legyen, így fog a legoptimálisabban fejlődni.
Tehát ha szobahőmérsékleten dolgozunk, akkor langyos vízzel dagasszunk. Ha viszont nyáron egy 40 °C-os panellakásban vagyunk, akkor célszerűbb hidegebb vizet használni.
És értelemszerűen, ha hidegebb helyiségben készítjü, a tésztát, akkor használjunk melegebb tésztát.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának? II.

Tovább

Komplett menük készítéséhez

Tovább