Áfonyás joghurttorta | Miele Főzőiskola

Áfonyás joghurttorta
Miele 2014. 08. 25.
Áfonyás joghurttorta
főzés idő
120 perc
teríték
8 adag
nehézség
Rutinosaknak
Hozzávalók
8 adag
100 g vaj
100 g porcukor
100 g liszt
100 g tojássárgája
100 g darált cukrozott narancshéj
mentalevél
Csíkos piskótához:
100 g vaj
100 g porcukor
100 g liszt
100 g tojásfehérje
5 g kakaópor
Besamelhez:
200 ml tej
25 g kukoricakeményítő
100 g cukor
15 g vaj
Áfonyaszószhoz:
400 g áfonya
100 g cukor
0.5 db citrom leve
Torta betöltéséhez:
300 g besamel alap
375 g joghurt
400 g tejszínhab
3 db citrom leve
5 db zselatinlap
Elkészítés

Csomagoljuk be a tortakarika alját sütőpapírral és tegyük a tepsire.
A vajat a porcukorral és a narancshéjjal habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat. Végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a felaprított mentalevelet. Kenjük szét az előkészített tortakarika aljában egyenletesen. Előmelegített 190°C-os sütőben 15 perc alatt süssük készre.

A vajat a porcukorral keverjük habosra, majd keverjük bele a fehérjét, ezzel ikrássá és folyékonnyá válik, de ez nem baj. Óvatosan keverjük hozzá a lisztet. A bekevert anyagból kb. egy ek-nyit vegyünk ki, és keverjük bele a kakaóport. A kakaós piskótát tegyük sütőpapírra és mintázzuk meg fésűkártyával, majd kenjük rá a fehér piskótát. Az egész ne legyen vastagabb 3-4 mm-nél. 230°C-on süssük meg 4 perc alatt, ne pirítsuk.

A keményítőt egy kevés tejjel feloldjuk. A többi alapanyagot összeforraljuk, és a keményítős résszel besürítjük.

Az áfonyát és a cukrot összeturmixoljuk, majd miután felforraltuk, még öt percig sűrítjük, és belekeverjük a citromlevet. Jégágyon hűtjük.

A csíkos piskótát méretre vágjuk és a tortagyűrű oldalához helyezzük, a narancsos piskóta széléből picit lefaragunk, és a tortakarika aljára helyezzük. A zselatinlapokat előkészítjük. A besamelt csomómentesre keverjük, belekeverjük a joghurtot és a citromleveket, majd a tejszínhabbal fellazítjuk. Belekeverjük, a zselatin 3/4 részét a többit félretesszük. A bekevert krémnek kivesszük az egyharmadát, és hozzákeverjük az áfonyaszószt (az áfonyaszószból is tegyünk félre egy-két eknyit a díszítéshez), valamint a félretett zselatint. A két krémmel márványosan betöltjük a tortát. A tetejét a maradék áfonyaszósszal díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd ízlés szerint díszítjük.
 

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának? I.

Tovább

Komplett menük készítéséhez

Tovább