Főzőiskola a Miele támogatásával
Receptek
leírásban is

Kürtőskalács

Miele | 2014. 08. 25.

Miele recept

átlagos
60 perc
4 adag

További képek

Hozzávalók

4 adag
Tésztához:
5 dkg cukor
0.5 csomag szárított élesztő
20 dkg liszt
1 db tojás
0.5 db citrom reszelt héja
1 ek olívaolaj
2 dl langyos víz
Hempergetéshez:
3 ek cukor
0.5 kk őrölt fahéj
olívaolaj
Formázáshoz:
4 db 0,5 l-es sörösdoboz
alufólia

Jellemzők

  • desszert
  • kalács
  • kürtöskalács recept
  • Batáta

Elkészítés

Tegyük egy keverőtálba a lisztet, reszeljük hozzá a (megmosott) fél citrom héját, keverjük a lisztbe.
Képezzünk egy kis mélyedést a közepébe, szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot és öntsük bele a langyos víz felét, a vízbe a kanál olajat.
Adjuk hozzá (a megmosott és külön edényben felütve ellenőrzött) tojást.
A víz másik felét apránként adagolva gyúrjuk lágy tésztát (lisztfüggő, hogy mennyi vizet vesz fel, de egy picit ragadós legyen a tészta).
Letakarva kelesszük duplájára kb. 1 óra alatt.
Amíg kel a tészta, készítsük elő a sörösdobozokat: mossuk ki, töröljük szárazra, majd tekerjük be alufóliával.
Kenéshez egy kis edényben készítsünk elő 2-3 ek-nyi olajat és a kenőecsetet.
A hempergetéshez egy lapos tányérban keverjük el a cukrot a fahéjjal, és olajozzuk ki a tepsit.
Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületre borítva osszuk 4 egyenlő részre, majd egyesével sodorjunk kb. 70-80 cm hosszú és 1 cm átmérőjű csíkokat.
Kenjük le olajjal az alufóliázott dobozok oldalát, és tekerjük fel egyesével (egy doboz – egy tésztacsík) a csíkokat spirál alakban úgy, hogy a tésztacsík eleje az első körbetekerés alá kerüljön, majd a tésztacsíkok között 0,5 cm széles helyet hagyva tekerjük addig, amíg a tésztacsík engedi, majd a végét kissé nyomjuk az előtte haladó tésztához.
Enyhén lisztezett felületen, a doboz két végén fogva, enyhén nyomva a tésztát, görgessük át néhányszor a tésztaspirált, így egyenletesen vastag lesz, és összeérnek az üresen hagyott részek.
Kenjük le enyhén a tésztát olajjal, és hempergessük meg a fahéjas cukorban, majd fektetve tegyük a tepsire (ha a dobozt állítva tesszük, lecsúszik az olajos alufólián a tésztatekercs).
Végezzük ezt el minden tésztacsíkkal.
Gyújtsuk be a sütőt 180 °C-ra (4-es fokozat).
Ha előmelegedett a sütő 180 °C-ra 10-12 perc alatt süssük meg a kürtőskalácsokat.

Tippek:
Fahéj helyett vagy mellett lehet vaníliás cukrot is használni.
Aki nem szereti a kristálycukrot a felületen, használjon a hempergetéshez porcukrot.

Miele

Feltöltötte

Miele
1137 recept

Ismerje meg
a Miele Készülékeit!

Értékelés:
22 szavazat

Hozzászólások

Receptműves
Hegyiné Móricz Emília
Végül tönköly fehér lisztből készült a stáb többség kérésére, de bátran készthető vegyes liszttel, vagy teljes kiőrlésű tönköllyel
Hegy
Hegy
Nagyon ötletesnek tartom a söröz doboz formát. Ki fogom próbálni!!!
Receptműves
Receptműves
Remélem ízleni fog
anonymus
kandinezsemba maria
anonymus
Juhos
Hali! Miért nem fényes, karamellizált a héja??? Üdv,
Miele
Szia, mert sütőben nem lehet rákaramellizálni a cukrot. Aki szeretné cukrászfáklya segítségével ráolvaszthatja,vagy grillező fokozattal.
szlavikovics jozsef
szlavikovics jozsef
Egy kerdes. Biztos ,hogy 0,5 litres a sörös doboz/Tul nagynak tünik!/
Tozsooo
Tozsooo
Udv Hogy kell erteni a 0.33 csomag elesztot? 0.33 kk fahej? Koszonom