Spenótos medvehagymás lasagne | Miele Főzőiskola

Spenótos medvehagymás lasagne
Miele 2014. 08. 25.
Spenótos medvehagymás lasagne
főzés idő
45 perc
teríték
4 adag
nehézség
Átlagos
Hozzávalók
4 adag
5 dl passzírozott paradicsom
50 dkg paradicsom
1 g vöröshagyma
1 kk cukor
1 dl tejföl
2 kk oregano
2 kk bazsalikom
bors
50 dkg spenót
11 levél medvehagyma
2 g fokhagyma
lasagne tészta
5 dkg kemény sajt

olívaolaj
Elkészítés

Paradicsomszósz elkészítéséhez a felkockázott vöröshagymát kevés olajon pici sóval, borssal üvegesre pároljuk.
A paradicsomot felkockázzuk és a hagymán átforgatjuk, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal.
Beletesszük a cukrot, megszórjuk ízlés szerint oregánóval, bazsalikommal és tört borssal.
Tűzről lehúzva belekeverjük a tejfölt.

Spenót szósz elkészítéséhez a spenótot megpucoljuk, összeszeljük, és cseppnyi olajon megpároljuk.
Ha fagyasztott, mehet fagyasztva rögtön a lábosba, kis lángon főzzük.
Ha felolvadt, belereszeljük (intenzívebb) vagy beleszeljük a fokhagymát, picit sózzuk, borsozzuk és összefőzzük.

Hőálló tál aljába 2 merőkanál paradicsomszószt terítünk.
Letesszük az alsó sor (száraz) tésztát.
A paradicsomszósz felét elterítjük az első sor tésztán (bőségesen lepje el).
Következik a második sor tészta.
Elterítjük a teljes spenótszószt, majd az utolsó sor tésztát tesszük le.
Egyenletesen beborítjuk a maradék paradicsom szósszal, s sajttal, paradicsommal, bazsalikommal, oregánóval ízlés szerint megszórjuk, díszítjük.
180 °C-on (4-es fokozat) kb. 30 perc alatt megsütjük.
Késpróbát végzünk, ha megfőtt benne a tészta és hullámos lesz, akkor jó.

Tippek:
Nem kell kifőzni a tésztát, szárazan kell felhasználni, ezért fontos a bőséges, leveses szósz.
A passzírozott paradicsomvelőt kb. 70 dkg friss paradicsomból is elő lehet állítani (összeszelni a paradicsomot, összefőzni és turmixolni).
Paradicsomlé is helyettesítheti a passzírozott paradicsomot, ez esetben egy sűrített paradicsommal lehet az állagát sűrűbbé tenni.
A spenót lehet fagyasztott is (legalább jó leveses...).
A bőséges, leveses szósz elengedhetetlen ennél az ételnél, a tészta fel fogja szívni (ezért is kell az alsó tészta alá is tenni szószt).
Tejföllel tálalva is mesés, de ki lehet hagyni a szószból is.
Variációs lehetősége számtalan.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának?

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább