Főzőiskola a Miele támogatásával
Receptek
leírásban is

Profiterol

Miele | 2014. 08. 25.

Miele recept

rutinosaknak
60 perc
4 adag

További képek

Hozzávalók

4 adag
Fánkokhoz:
7 db tojás
200 ml víz
200 ml olaj
200 g liszt
1 csipet só
1 csipet cukor
Töltelékhez és az öntethez:
1500 ml 30%-os állati tejszín
150 g fehércsokoládé
300 g étcsokoládé
250 g cukor
1 db vaniliarúd

Jellemzők

  • desszert
  • csokoládé
  • érdekességek a gasztronómia világából
  • fánk
  • profiterol recept

Elkészítés

Elsőként a tölteléket és az öntetet kell elkészítenünk.
Mérjük ki külön edénybe a két csokoládét, a tejszínt pedig forraljuk fel.
A felforrt tejszínből 500 ml-t mérjünk a fehércsokoládéra, majd habverővel vagy botmixerrel keverjük csomómentesre.
A maradék 1000 ml tejszínt öntsük az étcsokoládéra, adjuk hozzá a cukrot is, és ezt is mixeljük csomómentesre.
Ezután mindkét öntetet le kell hűtenünk legalább 9°C-ra, de az sem baj, ha hidegebbre.
Ezért ezt a műveletet érdemes órákkal korábban elvégezni.
A fánk készítéséhez az olajat, a vizet a csipet sóval és a csipet cukorral tegyük fel forrni.
Ha felforrt, adjuk hozzá a lisztet.
Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, illetve reszteljük, amíg el nem válik az edény falától, ekkor vegyük le a gázról.
Keverjük tovább robotgéppel, és közben óvatosan adagoljuk bele egyesével a tojásokat.
A tojásokkal keverjük simára a tésztát.
Töltsük nyomózsákba az anyagot, és dresszírozzunk kb. 4 cm átmérőjű félgömböket.
Tartsunk közöttük legalább 5-6 cm távolságot. (Ha nincs nyomózsákunk, két vizes kanállal formázzunk galuskákat.)
200°C-os előmelegített gőzös sütőben (gőzös sütő hiányában spricceljük meg vízzel a tésztát) 20-25 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat.
A sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütőajtót, mert összeesik a fánkocska.
Sütés közben repedések keletkeznek a fánk felületén. Akkor sült át biztosan, ha a repedései és a felülete többi részei is egyenletesen aranybarnák.
A sütőben alaposan felfújódott a fánkunk és a közepe üreges lett.
Ha kihűltek a fánkok, fakanállal döfjünk lyukat az aljára.
A lehűlt fehércsokoládés krémünket lassú fokozaton verjük fel. Legyünk óvatosak, mert ha gyorsan keverjük vagy, ha túl sokáig akkor betúrósodik.
Csak addig habosítsuk, míg tartása nem lesz
A felvert krémet töltsük habzsákba, és töltsük meg a fánkokat.
Kissé habosítsuk ki az étcsokoládés krémet is, de ez maradjon folyékony.
A habosítással csak egy lazább szerkezetet szeretnénk adni a krémnek, hogy szebben takarjon. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy belemártunk egy hablapátot. Húzunk bele az ujjunkkal egy csíkot, és ha nem folyik össze, akkor megfelelő tartása van a krémünknek.
Az étcsokoládés öntettel öntsük le a betöltött fánkokat, vagy egyesével mártsuk ki mindet.
Érdemes elkészítés után legalább két órát hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.

Tipp:
Ugyanebből a tésztából ekler fánkot is készíthetünk
Az erről készült receptvideót itt tekinthetik meg. http://receptek.tv/?oldal=49&uid=4&n=517
Természetesen az étcsokoládés öntetet is ki lehet habosítani, ha ugyanolyan óvatosan tovább keverjük.
Ekkor a fehércsokoládés részt verjük fel kevésbé, és azt használjuk öntetnek.

Miele

Feltöltötte

Miele
1137 recept

Ismerje meg
a Miele Készülékeit!

Értékelés:
8 szavazat

Hozzászólások

anonymus
O. Évi
Üdv! Olyan kérdésem lenne, hogy ugye a videóban állati tejszínt használsz... helyette lehet 30%os növényi eredetűt is használni??
anonymus
O. Évi
Köszönöm szépen! Sokat segítettél
Körtezsolt
Körtezsolt
Hello! Nekem olyan kérdésem lenne, annak mi lehet az oka, hogy a tejszín nem verődött fel :( pedig 30%os állati volt.