Marcipános szaloncukor | Miele Főzőiskola

Marcipános szaloncukor
Miele 2014. 08. 25.
Marcipános szaloncukor
főzés idő
45 perc
teríték
10 adag
nehézség
Átlagos
Hozzávalók
10 adag
40-50 darabhoz:
20 dkg darált mandula
20 dkg nád porcukor
0 dl víz
kevés víz
Bevonáshoz:
20 dkg 70%-os étcsokoládé
Csomagoláshoz:
vékony sütőpapír
alufólia
Elkészítés

Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forrásban lévő vízbe 5 percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból.
A megtisztított mandulaszemeket jól mossuk át, majd szárítsuk ki meleg helyen.
A kiszárított (ropogós) mandulaszemeket daráljuk át sajtdarálón apró szeműre, ha nedvesnek érezzük, tűzhelyen serpenyőben a darálékot tovább száríthatjuk.
Arra ügyeljünk, hogy ne pörköljük meg, ne barnuljon. A durvábbra darált mandulát kávédarálóban pépesre daráljuk.

Ezután a mandulamasszát keverjük össze a porcukorral.
Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább.
Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze (gyúrás közben gyakran leragad, ez normális).
Frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt (legalább 30 percre, mert ha lehűl, könnyebben formázható).

Ezután vegyük ki a hűtőből, vágjunk le egy kisebb darabot, gyúrjunk 1 cm vastag kukacot és vágjuk fel kb. 2,5 cm hosszúságú darabokra.
Vízgőz fölött olvasszuk meg a csokit, majd miután teljesen felolvadt, zárjuk el a tűzhelyet és kicsit hagyjuk hűlni, hogy ne legyen nagyon forró.
Tálcára készítsünk ki sütőpapírt – erre kerül a mártott marcipán.
A villára tett marcipánt mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot.
A bevont marcipánt tegyük hűvösebb helyre – ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba, és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat.
Ekkor dönthetünk, hogy azonnal befaljuk, vagy erőt veszünk magunkon, és becsomagoljuk.

Csomagolás (hagyományos):
A sütőpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk.
A sütőpapír csíkokat egymásra fektetjük, és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk.
Végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek).
Egy alufólia csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütőpapírt, majd a hozzánk közelebb eső éltől elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni.
A vágott élét alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk.

Tippek:
Ha szeletelt mandulát veszünk, nem szükséges pucolni és azt elődarálni.
Bevonás előtt hagyjuk a hűtőből kivett marcipánt szobahőmérsékletűre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg, és a kakaóvaj kiül a mázon.
A marcipánmasszából szivárgó színtelen folyadék nem cukros víz, hanem színtiszta mandulaolaj, ami jót tesz a szárazbőrűeknek.
A csokiszökőkútba való étcsoki gyakran nem válik be, nagyon lassan szilárdul, folyósága miatt pedig nem lesz elegendő vastagsága a szaloncukron.
A csokival mártás nehéz művelet (eltalálni a megfelelő hőfokot, amikor még nem válnak szét az összetevők, így nem tud szépen megdermedni), ezért nem szabad elkeseredni, ha elsőre nem bonbon minőségű máz készül.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának?

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább