Főzőiskola a Miele támogatásával
Receptek
leírásban is

Marcipános szaloncukor

Miele | 2014. 08. 25.

Miele recept

átlagos
45 perc
10 adag

További képek

Hozzávalók

10 adag
40-50 darabhoz:
20 dkg darált mandula
20 dkg nád porcukor
0 dl víz
kevés víz
Bevonáshoz:
20 dkg 70%-os étcsokoládé
Csomagoláshoz:
vékony sütőpapír
alufólia

Jellemzők

  • desszert
  • édesség
  • marcipános
  • karácsonyi recpet
  • szaloncukor
  • marcipános szaloncukor

Elkészítés

Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forrásban lévő vízbe 5 percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból.
A megtisztított mandulaszemeket jól mossuk át, majd szárítsuk ki meleg helyen.
A kiszárított (ropogós) mandulaszemeket daráljuk át sajtdarálón apró szeműre, ha nedvesnek érezzük, tűzhelyen serpenyőben a darálékot tovább száríthatjuk.
Arra ügyeljünk, hogy ne pörköljük meg, ne barnuljon. A durvábbra darált mandulát kávédarálóban pépesre daráljuk.

Ezután a mandulamasszát keverjük össze a porcukorral.
Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább.
Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze (gyúrás közben gyakran leragad, ez normális).
Frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt (legalább 30 percre, mert ha lehűl, könnyebben formázható).

Ezután vegyük ki a hűtőből, vágjunk le egy kisebb darabot, gyúrjunk 1 cm vastag kukacot és vágjuk fel kb. 2,5 cm hosszúságú darabokra.
Vízgőz fölött olvasszuk meg a csokit, majd miután teljesen felolvadt, zárjuk el a tűzhelyet és kicsit hagyjuk hűlni, hogy ne legyen nagyon forró.
Tálcára készítsünk ki sütőpapírt – erre kerül a mártott marcipán.
A villára tett marcipánt mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot.
A bevont marcipánt tegyük hűvösebb helyre – ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba, és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat.
Ekkor dönthetünk, hogy azonnal befaljuk, vagy erőt veszünk magunkon, és becsomagoljuk.

Csomagolás (hagyományos):
A sütőpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk.
A sütőpapír csíkokat egymásra fektetjük, és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk.
Végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek).
Egy alufólia csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütőpapírt, majd a hozzánk közelebb eső éltől elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni.
A vágott élét alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk.

Tippek:
Ha szeletelt mandulát veszünk, nem szükséges pucolni és azt elődarálni.
Bevonás előtt hagyjuk a hűtőből kivett marcipánt szobahőmérsékletűre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg, és a kakaóvaj kiül a mázon.
A marcipánmasszából szivárgó színtelen folyadék nem cukros víz, hanem színtiszta mandulaolaj, ami jót tesz a szárazbőrűeknek.
A csokiszökőkútba való étcsoki gyakran nem válik be, nagyon lassan szilárdul, folyósága miatt pedig nem lesz elegendő vastagsága a szaloncukron.
A csokival mártás nehéz művelet (eltalálni a megfelelő hőfokot, amikor még nem válnak szét az összetevők, így nem tud szépen megdermedni), ezért nem szabad elkeseredni, ha elsőre nem bonbon minőségű máz készül.

Miele

Feltöltötte

Miele
1137 recept

Ismerje meg
a Miele Készülékeit!

Értékelés:
0 szavazat

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások