Mézeskalács | Miele Főzőiskola

Mézeskalács
Miele 2014. 08. 25.
Mézeskalács
főzés idő
45 perc
teríték
12 adag
nehézség
Átlagos
Hozzávalók
12 adag
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 db tojás
5 dkg xilit vagy 5 dkg nád porcukor
10 dkg méz
2 dkg olvasztott vaj
1 ek tejföl
5 tk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
0.5 kk őrölt gyömbér
1 csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés

A tojásokat a porcukorral keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, az olvadt vajat, és keverjük simára.
A fűszereket szórjuk a lisztre, arra a szódabikarbónát, és adjuk hozzá a nedves keveréket, majd alaposan keverjük össze.
Ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, de ezzel nincsen semmi baj - majd tegyük be a hűtőbe 1 órára pihenni.
Ha letelt a pihentetés ideje, gyúrjuk át a tésztát, majd enyhén lisztes alapon nyújtsuk 3-5 mm vékonyra.
Gyújtsuk be a sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk ki a tepsit, és vegyük ki a sütőrácsot.
Tetszőleges formájú süteménykiszúróval formázzuk a mintákat, és helyezzük a tepsire, egymástól 1 cm távolságra.
180 °C-on süssük 10-12 percig, és a tepsin hagyjuk kihűlni, ha teljesen kihűlt, lehet dekorálni.

Tippek:
Lehet még változtatni a fűszereket ízlés szerint.
Ha nem egyszerre formázzuk meg a teljes tészta mennyiséget, akkor felhasználásig tartsuk hűtőben.
Ha a tésztából félgömböket formázunk, akkor készíthetünk (akár aszalt gyümölcsökkel töltött vagy csokoládéba mártott) mézes puszedlit is, ekkor a sütési idő kicsit hosszabb, kb. 13-15 perc.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának?

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább