Karácsonyi bejgli kalács | Miele Főzőiskola

Karácsonyi bejgli kalács
Miele 2014. 08. 25.
Karácsonyi bejgli kalács
főzés idő
60 perc
teríték
6 adag
nehézség
Átlagos
Hozzávalók
6 adag
Tésztához:
460 g liszt
130 g vaj
80 g zsír
40 g porcukor
1 csipet só
1 csipet élesztő
1 db tojássárgája
90 ml tej
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
1 db vaníliarúd kikapart belseje
Töltelékhez:
140 g dió
140 g mák
80 g cukor
25 g édesmorzsa
80 ml víz
0.5 db citrom reszelt héja
0.5 db narancs reszelt héja
0.5 db vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítés

Recept 3 db 250 g-os kalácshoz
A tészta készítéséhez az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, majd belekeverjük a sót, a reszelt citrom és narancshéjat.
Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, végül összegyúrjuk a tejes résszel.
Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok, és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt, osszuk 12 db 70 g-os részre, majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben kb. 30 percen át.
Ezt az anyagmennyiséget kétszer készítjük el, egyszer dióval, egyszer pedig mákkal.

Töltelék elkészítéséhez az édesmorzsát keverjük össze a dióval, illetve a mákkal.
A többi anyagot a vízzel forraljuk fel, majd öntsük rá a száraz alapanyagokra, és keverjük össze.
Miután kihűlt mérjünk ki belőle 50 g-os darabokat.

Tipp:
A tölteléket ízlésünk szerint variálhatjuk. Készíthetjük pl.: víz helyett tejjel, ízesítő anyagként használhatunk még mézet, lekvárokat és aszalt gyümölcsöket.
Arra viszont ügyeljünk, hogy ne változtassuk meg a töltelék keménységét.

Kalács összeállításához a tésztadarabokat nyújtsuk ki ovális alakúra, és hosszanti irányban osszuk szét rajta a tölteléket, majd sodorjuk fel.
Így hosszúkás szálakat kapunk. Ezeket fonjuk össze négyesével, két diós és két mákos variációban.

A kalácsok lekenése:
A megfelelő keverési arány a kenőtojáshoz 2 tojássárgája és egy egész tojás.
Ezzel kenjük le a kalácsokat először, majd tegyük hűvös helyre száradni.
Ha megszáradt rajta az első réteg, akkor kenjük le tojásfehérjével és ismét szárítsuk hűvös helyen.
Amikor megszáradt a kalácsokon a tojásfehérje, szurkáljuk meg és tegyük 190 °C-os előmelegített sütőbe 25-30 percre.
A sütési idő felénél kapcsoljuk be a nedvességtartalom csökkentő programot, ennek híján támasszuk ki a sütőajtót egy gyufásskatulyával.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának?

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább