Mák és túró találkozása citrommal koronázva | Miele Főzőiskola

Mák és túró találkozása citrommal koronázva
Miele 2014. 08. 25.
Mák és túró találkozása citrommal koronázva
főzés idő
60 perc
teríték
8 adag
nehézség
Gyerekjáték
Hozzávalók
8 adag
Tésztához:
18 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg vaj
1 db tojássárgája
5 dkg méz
Mákos-túrós krémhez:
1 db citrom reszelt héja
20 dkg mák
23 dkg félzsíros túró
0.5 tk őrölt fahéj
12 dkg méz
375 g natúr joghurt
3 ek őrölt mandula
2 csomag zselatinfix
3.5 dl tej
Citromos krémhez:
2 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
1 db citrom leve
10 dkg méz
375 g natúr
0 dl tej
3 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
Díszítéshez:
citromkarika
citromfű levél
Elkészítéshez:
1 db Zila 12 szeletes tortaforma
1 db TARANT formaleválasztó
Elkészítés

Tészta elkészítése:
A tészta hozzávalókat összekeverjük, és kivajazott tortaformában, 180 °C- előmelegített sütőben (gázsütő) körülbelül 6 perc alatt megsütjük.

Mákos-túrós krém elkészítése:
A túrót botmixerrel krémesítjük.
A tejet a reszelt citromhéjjal feltesszük melegedni, mikor már forr, levesszük a tűzről, és belekeverjük a mákot és a fahéjat.
Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a túrót, a mézet, a natúr joghurtot, valamint az őrölt mandulát.
A botmixer habverőjével hozzákeverjük a két zacskó fix zselatint.
A tortaformát lefújjuk a formaelválasztóval (vagy kikenjük vajjal), majt beletöltjük a krémet, és 3-4 órára tegyük a mélyhűtőbe.
Körülbelül 1 óra elteltével, mikor már kicsit megszilárdult a krém, rátesszük az előzőleg elkészített tortalapot, majd azzal együtt tovább hűtjük.

Citromos krém elkészítése:
A hozzávalókat a megadott sorrendben összekeverjük, utoljára a lisztet szitáljuk hozzá a krémhez.
Feltesszük főzni, és addig főzzük, míg kicsit be nem sűrűsödik, ezután a krémet lehűtjük.

Összeállítás, díszítés:
Kivesszük a tortát a fagyasztóból, megfordítjuk, levesszük a szilikonformát és a karikát, majd megtöltjük az üregeket a citromos krémmel.
Minden szeletre és középre is egy fél citromkarikát teszünk, a szeleteket friss citromfű levéllel is díszíthetjük.
Ha egy kicsit édesebbre szeretnénk a citromkarikákat, felteszünk karamellizálni 4 ek cukrot és 2 ek vízet, és megforgatjuk benne a citromkarikákat (mielőtt a tortára tesszük, hagyni kell kihűlni).
A három tojásfehérjét és a maradék citromos krémet megesszük vacsorára. :-)

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának? I.

Tovább

Komplett menük készítéséhez

Tovább