Mézes, tönkölyös, diós zsemlecipócskák | Miele Főzőiskola

Mézes, tönkölyös, diós zsemlecipócskák
Adri 2014. 08. 25.
Mézes, tönkölyös, diós zsemlecipócskák
főzés idő
80 perc
teríték
6 adag
nehézség
Rutinosaknak
Hozzávalók
6 adag
Elkészítés
1. A vizet vízforralóban felforralom, és amíg elkészül, addig a mikróban 400 W-on, 2x35 mp alatt, a kettő között kézzel kicsit átkeverve megpirítom a diót. A kétféle lisztet kimérem, beleteszem egy nagy tálba, hozzáadom a sót, és elkeverem benne. 2. Ha felforrt a víz, kb. egy dl-t egy kis üvegtálkába teszek, és hagyom pár percig langyosra hűlni. A maradékot is kiöntöm a vízforralóból, hadd hűljön. Kimérem az olajat, a mézet és a szárított élesztőt. 3. Az első vizes tálkába beleteszek 1 tk. mézet, és az élesztőt, és az egészet jól összekeverem, majd magára hagyom pontosan 10 percre, dolgozzon csak szépen. Az élesztő a mézet is imádja, nem kell aggódni, fel fog futni. 4. A maradék meleg vízben elkeverem a mézet, és hagyom tovább hűlni. A sütőt 25 fokra, alsó/felső sütésre kapcsolom. Igen, ez nem elírás. Én biztosra megyek, a lakásban nálunk pl. télen nincs mindig ilyen jó idő, és én tökéletes kelt tésztát akarok. 5. A liszthez hozzáadom a diót, a dióolajat, és a felfuttatot élesztőt, majd az egészet elkezdem szépen összedolgozni, miközben a vizet folyamatosan adagolom hozzá. Semmiből sem teszek hozzá egy cseppet sem többet. Addig dolgozom az ujjaimmal, tépkedő, hullámzó mozdulatokkal, amíg az egyszer csak szépen elbúcsúzik az edény falától, és ezt követően fokozatosan az ujjaimtól is. Ez alkalommal 8 perc alatt megszületett az eredmény (lassan versenyre kelek a dagasztókarú robotgépekkel:) ). Amikor tehát a tészta gyönyörűen, ruganyosra összeállt, akkor a dióolajos edénykém alján maradt pár csepp olajat a külsejére rácsepegtetem, elkenem rajta, és beleteszem a kis vászonbéléses fonott kosárba, hiszen kelés közben alul-felül lélegeznie kell. Letakarom a tetejét egy tiszta vászonkendővel, és beteszem 25 percre a sütőbe. 6. Közben vékonyan kivajazom a tepsit, amiben sütni fogom. Amikor megkelt, és kivettem, a sütőt 220 fokra, légkeverésre átkapcsolom, és alulra beteszem a maradék vizet egy kis hőálló edénybe. A tésztát enyhén lisztezett vágódeszkán újra átdolgozom, majd lemérem a súlyát, és zsemleszaggató híján kiszámolom, hogy hány 55 g-os zsemle tudna elkészülni belőle. Ha megvan a végeredmény, késsel vágok belőle egy darabot, és sacc/kb. elkezdem megformázni a zsemlécskéimet. A kiválasztott leendő zsemleanyagot a vágódeszkán a tenyerem alá teszem, az ujjaimat közben összeszorítom, és a tenyeremmel boltívet képezve fölötte, elkezdek körkörös mozdulatokat tenni vele, amíg szép kis kerek formájúvá nem gömbölyödik. (Ezt a mozdulatot Eszti barátnőmtől, a Bolle formázása közben tanultam 5 éve Norvégiában, valójában ez a virgolás.) Ezt követően a tepsibe rakom őket, ahol a tetejüket késsel bevágom, egy vizes pemzlivel megkenem, és betolom 15 percre a sütőbe. A második tepsi hamarabb meg fog sülni, ott 13-14 perc is elegendő lesz. 7. Nekem egy kb. 1200 g-os tésztám lett, amiből 23 kis zsemlét tudtam formálni. Ha tudod, hogy nem fog a teljes mennyiség elfogyni 1-2 nap alatt, akkor az első adagot vedd ki 12 perc után a sütőből, tedd hideg helyre, ahol gyorsan lehűl, és ha kihűltek, tedd be adagonként nylonzacsiba, és fagyaszd le. Kész is az elősütött zsemléd. Amikor szükséged van rá, csak előveszed, pár percre berakod a sütőbe, és máris kész a friss, ropogós zsemle újra.:)
Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Főzőbemutató

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább