Bélszín, steak pácolás, előkészítés | Miele Főzőiskola

Bélszín, steak pácolás, előkészítés
Miele 2014. 08. 25.
Bélszín, steak pácolás, előkészítés
Steak, a húsimádók kedvence - a húsimádók körében ez maga a beteljesült álom, egy jó steakhez szinte semmi sem hasonlítható. Steaket elsősorban marhahúsból készítenek, de készülhet borjúból, sertésből vagy bárányból, amik lehetnek színhús érmék vagy csontos hússzeletek.
főzés idő
10 perc
teríték
4 adag
nehézség
Gyerekjáték
Hozzávalók
4 adag
1 kg bélszín
Elkészítés

A bélszínből készíthető klasszikus steaknek megvannak a maga fel nem rúgható szabályai. A hús szeletekre való bontásánál érdemes betartani, hogy a medallion vastagsága ne legyen kevesebb, mint 2-3 centi. Célszerű a húsokat egyforma vastagságúra szelni, hogy azonos idő alatt nagyjából ugyanúgy átsült érméket kapjunk.  A steakre frissen őrölt borsot teszünk a sütés előtti pillanatokban, illetve jól körbekenjük magos mustárral, majd szalonnával körbetekerjük.

A sütést illetően 3-3 percig sütjük mindkét oldalát.

Fontos! Csak az utolsó pillanatban sózzuk a sütés után, mert egyébként a só kiizzasztja a steakből a nedveket illetve a steaket néhány percig állni hagyjuk, mielőtt feltálaljuk (ez kb 4 perc).

 

A steak sütésének fokozatai

A szinte nyers angolos húst, az angolok rare-nek, a franciák saignant-nak ismerik, ez csak néhány percnyi sütést igényel. A következő a félig sült, a medium vagy point, amely talán a legnépszerűbb sütési fokozat, és a legnehezebb eltalálni. Ilyenkor a steak belseje rózsaszín, de abban is vannak fokozatok, hogy mennyire rózsaszín. A medium rare inkább még véres, így sötét rózsaszín, a medium well done inkább már átsült, így nagyon halovány. A teljesen átsült steak angolul well done, franciául bien cuit elnevezést kapott, de ezt ritkán rendelik, mert ilyenkorra a steak már rágós lesz, és az is előfordul, hogy a teteje egy kicsit megég. Annak aki berzenkedik a nyers húst gondolatától is, a medium well done-t ajánljuk, ekkor a steak már jól át van sülve, de még nem vesztette el az ízét és a zamatos nedveit.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Főzőbemutató

Tovább