Főzőiskola a Miele támogatásával
Receptek
leírásban is

Sárgabarack lekvár

robull | 2014. 08. 25.
Sárgabarack lekvár
rutinosaknak
120 perc
0 adag

További képek

Hozzávalók

0 adag
3 kg barack (ebből tisztítás után kb 2-2.5 kg marad)
2 Kg kristrálycukor
Befőttes üvegek
Celofán
Befőttes gumi
Szalicil

Jellemzők

Elkészítés

Kimossuk az üvegeket. Nekem 6-8 üvegem van (kisebb- nagyobb). Ezután Belerakjuk egy akkora lábasba amekkorában egyszerre beleférnek. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje ( a kupakokat is belerakjuk). Felforraljuk és úgymond főzzük az üvegeket 10-15 percet. Ezután elzárjuk a gázt (villanyt, stb-t...) és benne hagyjuk a vízbe (így nem pattan el amikor a forró lekvárt beletöltjük). A lekvár szedése előtt természetesen kicsit kivesszük lecsöpögni egy nagyon tiszta konyharuhára. A barackokat megmossuk 2 szer. Kettévágjuk és a héjon levő barnás foltokat eltávolítjuk a magokkal együtt. (megtisztítjuk a barackokat!) Ezután lemérjük. 1:1 arányú cukorhasználatot javasolok.Természetesen lehet 1:0.5 is az arány. Ki mennyire szereti édesen. Belerakjuk a lábosba és kevés (1-2 dl) víz hozzáadásával felforraljuk 4-5 percig. Ezután botmixerrel összetörjük, majd visszahelyezzük a lábast a lángra. Rászórjuk a cukrot és főzzük sűrűre közepes lángon. Nem lesz annyira sűrű, hogy megálljon benne a kanál (mivel nem használunk dzsem fixet, sem semmilyen adalékot), de pl nekem olyan 3-5 cm főtt le az edény oldalát nézve. Tehát ennyi lé főtt el, ennyire sűrűsödött be. (ez a meleg állapot, természetesen ez még dermedni fog ahogy hűl.) A habját kanállal lemerjük (kb 2 dl veszteség). Amikor elkészült, belemerjük az üvegekbe teljesen tele. A beáztatott celofánt rátesszük és begumizva húrosra feszítjük. Egy csipet szalicilt rakunk a fóliára. Ráfeszítjük a kupakot és megfordítjuk. Így vákum keletkezik és rászorul biztosítva a tartósságok. Ha az összes üveggel végeztünk, fogunk egy lepedőt, újságpapírba csomagoljuk a száraz üvegeket. Becsomagoljuk a takaróba és rá-és körbe is bebugyoláljuk még 1-2 réteggel. Így hagyjuk kihűlni. (Esetleg ágyneműtartóba téve.1-2 nap) Miután felbontjuk hamar el kell fogyasztani egyébként ha minden steril volt akár 1 évig is eláll. Felbontás után hűtőben tároljuk!
Tálalási módszer:
Vajas kenyéren:-)
robull

Feltöltötte

robull
15 recept

Ismerje meg
a Miele Készülékeit!

Értékelés:
4 szavazat

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások