Somlói galuska | Miele Főzőiskola

Somlói galuska
Miele 2014. 08. 25.
Somlói galuska
főzés idő
120 perc
teríték
4 adag
nehézség
Rutinosaknak
Hozzávalók
4 adag
3 db piskótalap
Vaníliakrémhez:
5 dl tej
4 db tojássárgája
15 dkg cukor
8 dkg liszt
0.5 g vanília
citromhéj
Sziruphoz:
2 dl víz
20 dkg cukor
1 dl rum
Töltelékhez:
8 dkg dióbél
8 dkg mazsola
1 dl rum
1 ek kakaópor
Csokoládéöntethez:
15 dkg étcsokoládé
25 dkg cukor
1 dl víz
1 dl rum
Habhoz:
6 dl tejszín
Elkészítés

Piskótánként:

3 tojás
3 ek cukor
3 ek liszt
(fél ek kakó)
1 ek dió

A tojást a cukorral kemény habbá verjük, ha ez megvan adjuk hozzá a lisztes keveréket, majd tegyük a formába. Süssük készre.

A vaníliakrémhez szükséges tejet forraljuk fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Közben a tojássárgákat keverjük habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrjük bele a langyos tejet.
Ezután lassan melegítsük újra (tehetjük gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergessük, amíg be nem sűrűsödik.
Ekkor tegyük félre és hagyjuk teljesen kihűlni.
A szirup elkészítéséhez forraljuk fel a 2,5 dl vizet, oldjuk fel benne a cukrot, majd vegyük le a tűzről, s ha már langyosra hűlt, keverjük bele a rumot is.
A töltelékhez daráljuk le a diót, a mazsolát pedig áztassuk be a rumba.
A csokoládéöntethez a csokoládét daraboljuk fel, tegyük a vízbe, adjuk hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverjük simára, aztán hagyjuk kihűlni.
Miután minden hozzávalót előkészítettünk, fogjuk az egyik piskótalapot, azt öntözzük meg a sziruppal, kenjük meg a vaníliakrém egyik felével, szórjuk meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tegyük rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsoljuk meg a maradék sziruppal és hintsük meg kakaóporral.
Az egészet csomagoljuk alufóliába, s tegyük egy fél napra jégszekrénybe.
Másnap egy kanállal szaggassunk galuskákat a piskótatortából, azokat halmozzuk egy-egy kistányérra, locsoljuk meg a hideg csokoládéöntettel.
Végül díszítsük tejszínhabbal.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának?

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább