Dunsztolás | Miele Főzőiskola

Dunsztolás
Miele 2014. 08. 25.
Dunsztolás
főzés idő
perc
teríték
adag
nehézség
Gyerekjáték
Hozzávalók
adag
Elkészítés
A dunsztolás a házi befőzés utolsó hőkezelési fázisa.
Ezzel nem csak magát a befőttet, hanem az üveg belsejét, illetve az üvegben maradt levegőt is megtisztítjuk a romlást okozó mikroorganizmusoktól.
Alapvetően két válfaja van: a száraz, illetve a nedves dunszt.
Az előbbit akkor használjuk, ha a télire valót (például lekvárt) készre főzve, forrón tesszük az üvegbe.
Ilyenkor magával a befőtt hőjével sterilizálunk, ezért arra kell törekedni, hogy minél lassabban hűljön ki. (Ezért takarjuk, bugyoláljuk be a megtöltött üvegeket.)
A nedves dunsztolásra akkor van szükségünk, ha az üvegbe rakott nyers gyümölcsöt egyszerűen csak felöntjük a forró lével.
Ekkor az átható sterilizáláshoz a lezárt üvegeket kell felmelegítenünk annyi időre, hogy mindenhol elpusztuljanak benne a romlás csírái.
Ilyenkor lényegében üvegestül főzzük meg a kompótot.
Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának? II.

Tovább

Komplett menük készítéséhez

Tovább