Sacher-torta | Miele Főzőiskola

Sacher-torta
Miele 2014. 08. 25.
Sacher-torta
főzés idő
120 perc
teríték
12 adag
nehézség
Átlagos
Hozzávalók
12 adag
13 dkg vaj
11 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
6 db tojás
13 dkg főzőcsokoládé
13 dkg liszt
20 dkg sárgabaracklekvár
Bevonathoz:
20 dkg cukor
1 dl víz
15 dkg főzőcsokoládé
Elkészítés

A tésztához a megpuhított vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a 6 tojássárgáját.
Ezután habverővel hozzákeverjük a megolvasztott, de már kihűlt csokoládét.
A 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
Végül ugyanolyan elővigyázatosan belekeverjük a lisztet is.
A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beletöltjük a tésztát.
A tetejét elsimítjuk.
Előmelegített, forró sütőbe téve közepes lángon sütjük.
A sütés első 10 percében kisujjnyi rést hagyunk a sütő ajtaján, hogy a sütőből a gőz eltávozhasson.
Ezt követően a sütő ajtaját becsukjuk, és a tésztát még kb. 1 órát sütjük tovább, mérsékelt lángon.
Akkor sült át eléggé, ha az ujjunk hegyével könnyedén megnyomva a tésztát az rögtön visszanyeri alakját.
A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, majd késsel körülvágjuk, és kiborítjuk a formából.
A papírt lehúzzuk, a tortát két lapba vágjuk.
Az alsó lapot megkenjük a kissé felmelegített sárgabaracklekvárral, és ráillesztjük a felső lapot.
A különleges, Valentin-nap alkalmából készített szív alakú tortát ekkor kell a szív alakú forma segítségével kiszaggatni.
Ezután bevonjuk a csokoládémázzal. Ehhez a cukrot vízzel 5-6 percig forraljuk, majd félig kihűtjük.
Eközben a csokoládét megolvasztjuk, és összekeverjük a már langyos cukorsziruppal.
Addig keverjük, amíg sima, de sűrű és még folyékony marad. Ha túl sűrűnek találjuk, hozzáönthetünk még egy kevés cukros vizet.
Az öntet hőfoka akkor jó, ha ajkunkhoz érintve azzal kb. azonos hőfokúnak érezzük. A túl meleg csokoládé nem lesz fényes.
Ezután a mázat rögtön a tortára öntjük, a tetejét és az oldalát késsel elsimítjuk.
Tortatálra helyezzük, és néhány óráig pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának? I.

Tovább

Komplett menük készítéséhez

Tovább