Főzőiskola a Miele támogatásával
Receptek
leírásban is

Panettone - olasz gyümölcskenyér

Miele | 2014. 08. 25.

Miele recept

átlagos
140 perc
4 adag

További képek

Hozzávalók

4 adag
1 kilós panettone-hoz:
1 kg búzaliszt
400 g vaj
300 g cukor
250 g kovász
200 g mazsola
100 g kandírozott gyümölcs
3 db tojás
12 db tojássárgája
2 kk só

Jellemzők

  • miele video recept
  • olasz étel
  • waldorf
  • kalács
  • olasz recept
  • olasz konyha
  • ünnepi kalács

Elkészítés

Pár nappal korábban, mielőtt elkészítenénk, a kovászt hűtőben tároljuk, hogy kétszeresére nőjön.
Kalkuláljunk az idővel! Ha a panettonét korán reggel szeretnénk elkészíteni, akkor egy nappal előtte, kb. 2 órakor délután vegyük ki a hűtőből a kovászt és hagyjuk pár órát meleg környezetben (általában kikapcsolt sütőben), hogy kétszeresére nőjön.
Ezután adjunk hozzá 150 g lisztet, gyúrjuk össze és 3 órát hagyjuk kelni.
További 130 g lisztet adjunk hozzá és langyos vízzel gyúrjuk újra össze, és újabb 2 órát hagyjuk állni.
Ezalatt az idő alatt vágjuk fel a kandírozott gyümölcsöket, áztassuk be a mazsolát langyos vízbe, oldjuk fel a cukrot egy ujjnyi vízben vízfürdő felett, hagyjuk langyosra hűlni.
Aztán vegyítsük hozzá a tojásokat (3 teljes, 12 sárgája), és lassanként keverjük össze.
Külön olvasszunk meg 300 g vajat víz felett anélkül, hogy forralnánk (a maradék 100 g-ra később lesz szükség).
Egy nyújtódeszkára teszünk 1 kg szitált lisztet, középébe az összegyúrt masszát - amit hagyunk kelni - oldalra a sót, aztán lassanként elkezdjük összedolgozni.
Először hozzáadva a mostmár langyos, felolvasztott vajat, és aztán az összetett tojást és cukrot, majd jól keverjük össze az egészet.
Mikor már minden össze van keverve, összegyúrjuk erővel 20 percig.
Végezetül a mazsolát hozzátesszük a kandírozott gyümölcsökkel együtt, és újra összekeverjük, hogy jól elszóródjanak.
Ekkor a tésztát 3 részre osztjuk, amik 3 nagy sütit eredményeznek, de csinálhatunk több kisebbet is, attól függően, hogy milyen formáink vannak.
Vajazzuk ki a sütőedényeket, és hagyjuk bennük kelni a tésztát egész éjjel, végig elzárt sütőben. Elvileg a duplájukra kell, hogy nőjenek!
Sütés előtt tegyük 10 percre hideg helyre a sütiket, de eközben már melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
Csináljunk a panettonék tetejére egy keresztet, és 5 perc sütés után nyissuk ki a sütőajtót egy pillanatra, rakjuk a vajat a panettonék közepébe. Így kapjuk meg a tipikus puha tetejű panettonét.
Süssük 1 óra 15 percet (nagy panettone 1 kilós, de kevesebb ideig, ha kisebbeket készítünk) és amikor kezd színe lenni, akkor 150 °C-ra vegyük le a hőmérsékletet.
Alsó-felső sütést használjunk, de kb. a sütési idő felétől takarjuk le a sütiket egy darab sütőpapírral, hogy ne legyenek túl barnák.
Hagyjuk lassan kihűlni őket fejjel lefelé egy konyharuhán, és már kész is a panettonénk.

Miele

Feltöltötte

Miele
1137 recept

Ismerje meg
a Miele Készülékeit!

Értékelés:
1 szavazat

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások