Főzőiskola a Miele támogatásával
Receptek
leírásban is

Kolozsvári töltött káposzta

Miele | 2014. 08. 25.

Miele recept

rutinosaknak
180 perc
3 adag

További képek

Hozzávalók

3 adag
50 dkg apróhús
30 dkg sertés karaj
30 dkg füstölt oldalas
15 dkg füstölt kolbász
50 dkg savanyított káposztalevél
1 kg savanyú káposzta
10 dkg rizs
10 dkg zsír
20 dkg füstölt szalonna
10 dkg vöröshagyma
2 db tojás
4 dl tejföl
liszt
fokhagyma
fűszerpaprika
csombor
őrölt feketebors

Jellemzők

  • miele video recept
  • káposzta
  • savanyú káposzta
  • waldorf
  • pulyka recept
  • kolozsvári töltöttkáposzta

Elkészítés

Az apróhúsból, 8 dkg szalonnából, a rizsből és a tojásból a szükséges fűszerekkel elkészítjük a rizses-húsos tölteléket.
A savanyított káposztalevelek középső vastag erét kivágjuk, hogy könnyen hajlíthatóak legyenek.
Minden levél keskenyebb végére helyezünk egy kisebb kupac tölteléket, majd azt belegöngyöljük a káposztába.
A szabadon maradó levélszéleket behajtogatjuk a henger két végén, ez tartja majd egyben a csomagot.
A levélmaradékokat csíkokra vágjuk, és a többi savanyú káposztához adjuk.
Egy nagyobb fazékban kevés zsíron megpirítjuk a maradék finomra vágott vöröshagymát, s a tűzről lehúzva elkeverünk benne egy ek-nyi pirospaprikát.
Mehet még bele egy-két gerezdnyi tört fokhagyma is.
Hozzáadjuk a savanyú káposzta kétharmadát, arra elhelyezzük a töltelékeket, a füstölt kolbászt és az oldalast , beborítjuk a maradék aprókáposztával, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen elfedi. A vízhez keverhetünk káposztalét is.
Ha kell, megsózzuk, s lassú tűzön főzzük (kb. 1-2 óra hosszan), amíg a töltelékek is meg nem puhulnak.
Ekkor a töltelékeket és a kolbászt kiszedjük, s a visszamaradt káposztát a tejföl feléből készített habarással besűrítjük. (Kevés lisztet használjunk, mivel a lének nem szabad "tapinthatóan" sűrűvé válnia!)
Közben a karajból natúrszeleteket sütünk.
A maradék szalonnából (a bőrével együtt) kb. 1 cm vastag csíkokat vágunk, a felső szélüket ugyancsak kb. 1 centiméteres közökben bevagdossuk, s e szeleteket sütjük meg kakastaréjnak (ha kész, hintsünk rá egy kevés pirospaprikát).
 

Tálalási módszer:
Tálalásnál az aprókáposztára kerülnek a töltelékek, arra pedig a natúrszelet, a kolbász és a kakastaréj, s kísérőnek vele megy a maradék tejföl.
Miele

Feltöltötte

Miele
1137 recept

Ismerje meg
a Miele Készülékeit!

Értékelés:
1 szavazat

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások