Házi vajkaramella | Miele Főzőiskola

Házi vajkaramella
Miele 2017. 06. 15.
Házi vajkaramella
főzés idő
50 perc
teríték
6 adag
nehézség
Átlagos
Hozzávalók
6 adag
kb. 40 db kockához:
250 ml tejszín
250 g cukor
6 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
6 dkg méz
3 csipet só
Elkészítés

Tegyük az összes hozzávalót egy gyorsforralóba, s kezdjük el melegíteni, majd közepes lángon forralni.
Közben készítsünk magunk mellé egy jégkockákkal teli hideg vizes edényt.
Szükségünk lesz még egy kb. 25x15 cm méretű dobozkára (pl. tupper), sütőpapírral kibélelve, amit vékonyan kivajazunk.
A masszát forrás utántól számítva kb. 25 percig kell folyamatosan kevergetve főzni.
A massza rotyog, ezért vigyázni kell, nehogy valami konyhai baleset történjen a készítése közben. A folyamatos kevergetéssel ezek megelőzhetők.
Egy idő után azt lehet észrevenni, hogy a massza tetején kezd halvány karamell színű elszíneződés látszani.
A vajkaramella készítése abban különbözik a sima karamell készítésétől, hogy ebben az esetben a tejtermékek tejcukor tartalmát kell kiolvasztani, azaz karamellizálni.
Ez jóval több időt vesz igénybe, mint a hagyományos karamell készítése.
Nekem kb. 20 perc után elkezdett a massza láthatóan és érezhetően besűrűsödni. Kicsit nyúlóssá, ragacsossá vált.
A hideg, jeges vízbe időnként cseppentettem egy csepp masszát, ezzel lehet ugyanis ellenőrizni, hogy megfelelő-e már.
Ha még nem jó a karamell, akkor a víz alján a karamell csepp egy-két perc alatt szétesik kicsi szemcsékre, ha jó az állaga, akkor egyben marad.
Amikor elértük ezt az állagot, akkor beleöntjük a masszát a vajazott formába, és mehet pár órára a hűtőbe.
Miután megdermedt, vajas késsel szeleteljük fel.
Először a keskenyebbik szélénél kezdjük.
Vágjunk le egy kb. 2 cm vastag szeletet, ehhez érdemes hosszú, kicsit recés élű kést használni.
Óvatosan tegyük rá a pengét a kemény masszára, majd kezdjük el föl-le billegtetve, óvatos mozdulatokkal bevágni a felületét.
Ha ez megvan, akkor nyomjuk rá erősen, és már le is vágtunk egy szeletet.
Ezt követően ugyanezzel a módszerrel vágjuk kockákra.
Érdemes hűtőben tárolni, mert szobahőmérsékleten kicsit megolvad, és könnyen összeragadhatnak.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Hogyan készítsünk kiváló kelt tésztát?

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább