Szedertorta | Miele Főzőiskola

Szedertorta
Miele 2019. 01. 14.
Szedertorta
főzés idő
240 perc
teríték
10 adag
nehézség
Nehéz
Hozzávalók
10 adag
Piskótához:
2 db egész tojás
20 g liszt
20 g őrölt mandula vagy dió
40 g kristálycukor
40 g olvasztott vaj
40 g olvasztott étcsokoládé
Szeder alaphoz:
300 g szeder
20 g kukoricakeményítő + pici víz
Vaníliakrémhez:
50 g olvasztott fehércsokoládé
50 g felvert tejszínhab
1/4 vaníliarúd kikapart belseje
Langyos szeder alaphoz:
230 g felvert tejszínhab
50 g olvasztott fehércsokoládé
Tükör áthúzóhoz:
150 ml víz
300 g kristálycukor
300 g glükóz
200 g sűrített tej
23 g lapzselatin
150 g fehércsokoládé
Porfesték
Elkészítés

Először elkészítjük a vaníliás betétet, amihez szükségünk lesz egy fémgyűrűre. Felverjük a tejszínt és egy vágódeszkán kikaparjuk a vaníliarúd belsejét, majd a fehércsokiba helyezzük azt és összekeverjük. A vágódeszkára teszünk egy fóliát vagy sütőpapírt és arra helyezzük rá a fémgyűrűt. Összekeverjük a tejszínt és a fehércsokit. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró a fehércsoki. A kapott krémet óvatosan beletöltjük a fémgyűrűbe. Rászorítjuk a fémgyűrűt a vágódeszkára és kicsit megütögetjük, hogy a buborékok kijöjjenek, majd betesszük a fagyasztóba.

Míg a vaníliás betét a fagyasztóban van, elkészítjük a szederalapot. A szedret krémesre turmixoljuk, felfőzzük kicsit és a keményítővel besűrítjük. A keményítőt feloldjuk pici vízzel és mikor forr a szeder, hozzáöntjük. A csomósodás elkerülése végett lassan csurgatjuk hozzá a keményítőt és gyorsan keverjük a szedret. Végül az egészet kiterítjük egy tányérra és hagyjuk kihűlni.

A következő lépéshez becsomagolunk egy 18 cm átmérőjű fémkarikát szilikonos sütőpapírral. Megolvasztjuk a vajat az étcsokoládéval. Egy másik tálba tesszük a tojásokat és hozzáadjuk a lisztet, a kristálycukrot és a diót, vagy mandulát. Ezekhez borítjuk a vajat és az étcsokoládét, majd jó alaposan összekeverjük őket. Végül az előkészített formakarikába az egészet belecsurgatjuk és 180°C-on 20-22 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt a szeder alapunk, akkor áthelyezzük egy nagy üstbe, majd jó alaposan átkeverjük erős habverővel. Felolvasztjuk a fehércsokoládét és a kihűlt piskótát a formában körbevágjuk egy késsel, majd áthelyezzük egy másik, ugyanakkora, sütőformába. Ezek után a megfagyott vaníliás betétet kivesszük a fagyasztóból és egy hőlégfúvóval megmelegítjük az oldalát, hogy szépen ki lehessen szedni a formából. Ha ezzel megvagyunk, belehelyezzük a piskóta közepére. Az olvasztott fehércsokihoz tesszük az állati tejszínt és szépen elkeverjük. A langyos szederalaphoz hozzáadjuk őket és határozottan elkeverjük. Ezután az egészet beadagoljuk a tortaformába oly módon, hogy az egészet körül vegye. Kicsit púposra hagyhatjuk és egy nagy merev késsel belülről kifelé haladva lehúzzuk a maradék krémet. A maradék krémet félretesszük, a tortát berakjuk a mélyhűtőbe 3 órára.

Amint megfagyott a szedertortánk, egy hőlégfúvó segítségével leolvasztjuk a fémkarikát róla. Kivesszük a formából a tortát, a félretett maradék krémmel körbekenjük az oldalát és visszatesszük a hűtőbe hűlni.

Míg hűl a torta, elkészítjük a csokidíszeket. Egy fóliából vonalzó segítségével vágunk 1 cm-es csíkokat. Az olvasztott étcsokoládét a fóliára öntjük és egy késsel szépen elegyengetjük rajta, majd alányúlunk és kiemeljük a csokis fóliát. A fólia két végét összeérintjük, hogy egy csepp alakot kapjunk, majd egy fóliával leterített vágódeszkára tesszük. Betehetjük a hűtőbe, de a legjobb, ha szobahőmérsékleten köt meg.

A tükörganázs elkészítéséhez feltesszük a főzőlapra a vizet, kristálycukrot, glükózt és egy pici piros porfestéket. Beáztatjuk 5 percig a lapzselatinokat és egy tálba helyezzük a sűrített tejet, fehércsokoládét. Felforraljuk a folyadékrészt és nagyon picit megkeverjük. A lapzselatinokat a tálba helyezzük. Amennyiben felforrt a folyadékrész, a tálba öntjük a többi hozzávalóhoz és egy botmixerrel óvatosan leturmixoljuk, úgy, hogy a lehető legkevesebb buborék kerüljön bele.

Kivesszük a hűtőből a tortánkat, egy fóliával leterített tepsire helyezünk egy tálat és erre tesszük rá a tortát. A langyos tükörganázst gazdagon rácsurgatjuk a tortára, hogy lecsurogjon az oldalán is. Ha szükséges, egy egyenes késsel letolhatjuk a tetejéről a felesleget. Hagyjuk megdermedni a tükörganázst, majd áttesszük a tortát egy tálra és az alját vékonyan megszórjuk mandula liszttel. Díszítésként ráhelyezzük a megdermedt csokiformát és különböző gyümölcsöket ízlés szerint. Utolsó lépésként körbefújjuk a tortát festékszóró pisztollyal, melyet megtöltünk tiszta szesszel és arany lüszter festékkel.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Főzőbemutató

Tovább