Eperhab törökmézzel | Miele Főzőiskola

Eperhab törökmézzel
Miele 2018. 12. 21.
Eperhab törökmézzel
főzés idő
90 perc
teríték
2 adag
nehézség
Átlagos
Hozzávalók
2 adag
Eperhabhoz
250 gr eper
2-3 db eper pluszban díszíteni
125 gr tejszín
125 gr joghurt
125 gr porcukor vagy kristálycukor
1 rúd vanília
1 kevés citrom, vagy lime leve
3 db lapzselatin
Törökmézhez
100 gr kristálycukor
1 kiskanál szódabikarbóna
4 evőkanál méz
Elkészítés

Az epreket egy szuvid tasakba tesszük bele és 45 percig 62°C-on kíméletesen pároljuk, főzzük. Ezzel megtartja a színét az eper, szép piros lesz.

Az epret a cukorral, a vaníliával és a lime-nak a levével beletesszük a tasakba, a vaníliarudat hosszában kettévágjuk, kikaparjuk a magházat, cukorhoz hozzátesszük és beleszórjuk a tasakba, s a plusz héjat is beletesszük. A lime helyett használhatunk citromlevet is.

Levákumozzuk és mehet a gőzpárolóba 62°C-ra.

3 db lapzselatint áztatunk be hideg vízbe.

Készítünk hozzá egy törökmézet a 100 gr kristálycukorból, szódabikarbónából és mézből. A cukrot és a mézet egy edénybe tesszük és magas hőmérsékleten aranybarnára pirítjuk, odafigyelve arra, hogy ne égessük meg a mézet, cukrot.Óvatosan hozzáöntjük a szódabikarbónát, melytől szép buborékos, laza lesz és kiöntjük egy sütőpapírra, amin kb. fél óra alatt ki fog hűlni és meg fog dermedni. Akkor sikerült jól, ha szép lyukacsos a belseje. A végén megzúzzuk kicsit.

A lapzselatin gumissá válik a beáztatás miatt. Tegyük át egy üvegtálba, tegyünk hozzá két evőkanál vizet és tegyük be a mikróba, hogy felolvadjon.

Amikor elkészül az eper, tegyük bele a tasak tartalmát egy turmixba és nagy teljesítményen turmixoljuk össze. A felolvasztott lapzselatint tegyük hozzá, átdolgozzuk, beletesszük a tejszínt, a joghurtot és alacsony fordulaton összedolgozzuk. Az egészet átszűrjük, és langyosan beleöntjük a szifonba. 2-3 patronra is szükségünk lesz ahhoz, hogy jó legyen az állaga. Legyen tartása és legyen szép habos. Hagyjuk kihűlni, megszórjuk törökméz morzsával és eperrel díszítjük.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Irány a grillszezon!

Tovább