Flódnis bejgli | Miele Főzőiskola

Flódnis bejgli
Miele 2016. 09. 26.
Flódnis bejgli
főzés idő
100 perc
teríték
10 adag
nehézség
Átlagos
Hozzávalók
10 adag
Tészta (4 félkilós bejglihez)
1 db narancs reszelt héja
1 db citrom reszelt héja
1 db vaníliarúd kikapart belseje
100 g mangalicazsír
160 g vaj
2 g só
50 g porcukor
520 g liszt
10 g élesztő
2 db tojás sárgája
100 ml tej
Almatöltelék
1 dl fehérbor
2 db zöldalma
Mák- és diótöltelék (4 db 450 g-os bejglihez)
30 g zsemlemorzsa
210 g darált mák vagy dió
1 marék mazsola
1 g fahéj
1 db vaníliarúd kikapart belseje
1 db narancs reszelt héja
1 db citrom reszelt héja
125 g cukor
120 ml víz
Elkészítés

Mák és diótöltelék

Keverjük össze a zsemlemorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot forraljuk fel, majd öntsük le vele a szárazanyagokat (mák/dió, morzsa) és keverjük össze. Kihűlés után mérjünk belőle 120 g-os darabokat.

Ezt a tölteléket készítsük el egyszer dióval, egyszer pedig mákkal.

Almatöltelék

Az almákat hámozzuk meg és uborkareszelőn vágjuk szeletekre, majd áztassuk meg a forrásban lévő fehérborban. Hagyjuk kihűlni az almaszeleteket.

Tészta

Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.

A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk.

A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót, a reszelt citromot és a narancshéjat, majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel.

Ügyeljünk rá, hogy gyors és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok, ez pedig árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt, osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.

A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. Az egyik felére diótölteléket, a másikra máktölteléket terítsünk, majd pakoljuk rá a kihűlt almaszeleteket. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a bejgliket, buborékmentesen.

Kenjük le a bejgliket 2 db tojás sárgája és egy darab egész tojás keverékével. Majd tegyük hűvös, száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg tojásfehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt, szurkáljuk meg és 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. A hűvös, száraz helyen tárolt bejgli 30 napig eltartható, de frissen az igazi.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Karácsonyi halvacsora

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább