Pozsonyi kifli | Miele Főzőiskola

Pozsonyi kifli
Miele 2016. 03. 11.
Pozsonyi kifli
főzés idő
180 perc
teríték
4 adag
nehézség
Rutinosaknak
Hozzávalók
4 adag
Töltelék
1 g fahéj
1 db narancs reszelt héja
1 db citrom reszelt héja
30 g vörösáfonya
150 g cukor
135 ml víz
30 g zsemlemorzsa
240 g darált dió vagy mák
Tészta
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
1 db vaníliarúd kikapart belseje
100 g mangalicazsír
160 g vaj
1 g só
50 g porcukor
520 g liszt
10 g élesztő
100 ml tej
2 db tojássárgája
Elkészítés

Az összes anyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt. A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót, a citrom és a narancshéjat. Majd elmorzsoljuk a lehűtött vajjal és a zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Amint a tészta összeállt, osszuk 50 g-os darabokra, és gömbölyítsük fel. Hűtőben, letakarva pihentessük 30 percet.

Dió vagy máktöltelék készítése

A megadott recept 20 kiflire elegendő. A diós vagy mákos töltelék összetevői megegyeznek, vagy dióval, vagy mákkal készítjük. Tehát a harminc tésztához egyszer készítsük el dióval, egyszer pedig mákkal.

Keverjük össze az édes morzsát a dióval vagy a mákkal. A többi hozzávalót tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (dió vagy mák és a morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után mérjünk ki belőle 30 g-os darabokat.

A sütemény összeállítása

A lepihent tésztákat, liszt nélkül nyújtsuk ki 10-12 cm széles, ovális alakra. Rúdformában helyezzük bele a tölteléket és sodorjuk bele. A végeiket hegyezzük ki. A diósból patkót, a mákosból ácskapocsformát alakítunk. Szilikonos sütőpapírra helyezzük. Lekenjük két tojássárgája és egy egész tojás elegyével. Ezután hűvös helyen pihentetjük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor lekenjük tojás fehérjével, és ismét hűvös helyen szárítjuk. Amint megszáradt rajta a fehérje, tegyük 200°C-os előmelegített sütőbe 12 percre. Sütés közben figyeljünk rá, mert minden sütő egy picit más.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Kívánságok Wolf András kosarából

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább