Laposhalfilé kókuszos feketerizs körettel Gocktól | Miele Főzőiskola

Laposhalfilé kókuszos feketerizs körettel Gocktól
Miele 2015. 11. 18.
Laposhalfilé kókuszos feketerizs körettel Gocktól
főzés idő
90 perc
teríték
2 adag
nehézség
Rutinosaknak
Hozzávalók
2 adag
1 kókuszdió
citromnád
koriander levél
Tabasco szósz
vaj
3 ek fehér balzsamecet
1 csokor újhagyma
1 tálka kókusztej
1 adag feketerizs
100 ml szójaszósz
100 ml halszósz
50 ml mirin
2 laposhalfilé
Elkészítés

A hal pácolása előtt megtisztítjuk a filét a felesleges részektől. Ezután edénybe helyezzük, és ráöntjük a pác összetevőket: a mirint, a halszószt és annál egy kicsit kevesebb szójaszószt. A halnak kb. fél órát kell állnia a pácban, hogy átvegye az ízét.

A fekete rizst gőzpárolóba tesszük és a mennyiséghez igazítva picit kevesebb vízzel felöntjük. (Ha nem gőzpárolóval készítjük, akkor a víz mennyisége azonos legyen a rizzsel). A rizst 100 fokon 20 percig pároljuk.

Közben besűrítjük a kókusztejet, ez azt jelenti, hogy kb. fele mennyiségig kell visszafőznünk.

A mangót megpucoljuk, levágjuk a húsáról és felkockázzuk, ezt később pépesíteni fogjuk. Az újhagymáknak különválasztjuk a zöld és fehér részét, a zöld részét félretesszük – ezt a halhoz fogjuk használni, a fehér részét feldaraboljuk – ez a szószba fog kerülni. Mielőtt hozzátennénk a mangóhoz, kevés olajon megpároljuk és felöntjük egy kis fehér balzsamecettel. Ezt kb. addig kell főzni, amíg felére csökken a mennyisége, utána összekeverjük a mangóval, majd az egészet pürésítjük. A mangó szószt egy kevés citromlével és tabasco szósszal ízesítjük.

 A hal kérgéhez felhasználjuk az újhagyma összevágott zöld részét, jó sok durván vágott koriander levelet, a karikára vágott citromnádat és öntünk hozzá egy kis ecetet. Ezt a keveréket picit összepépesítjük, és kevés cukrot adunk hozzá.

Friss kókuszdióból apró szeletkéket vágunk. Az elkészült rizshez hozzákeverjük a kókusztejet, kevés sót, pici borsot, majd összekeverjük. A halra teszünk a fűszeres kéregből, és a rizzsel együtt visszahelyezzük a gőzpárolóba 8 percre. Mangókrémmel tálaljuk.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Főzőbemutató

Tovább