Sokmagos gluténmentes cipó | Miele Főzőiskola

Sokmagos gluténmentes cipó
Miele 2015. 02. 04.
Sokmagos gluténmentes cipó
főzés idő
120 perc
teríték
4 adag
nehézség
Rutinosaknak
Hozzávalók
4 adag
1 tk lenmag
1 tk chiamag
3 dkg barna rizsliszt
3 dkg hajdinaliszt
5 dkg cirokliszt
4 dkg fehér rizsliszt
5 dkg burgonyakeményítő
3 dkg kukoricakeményítő
1 ek napraforgómag
1 ek szezámmag
1.5 tk szárított élesztő
2 tk cukor
1 tk xantángumi
1 tk só
0.25 tk sütőpor
1 db tojás
1.25 dl víz
0.5 tk almaecet
Elkészítés

A lenmagot és a chiamagot kávédarálóban finomra őröljük, majd egy kis tálkában összekeverjük 2 evőkanál forró vízzel, és állni hagyjuk.
Egy fedeles keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, tehát a liszteket, a keményítőket, az összes olajos magot, a szárított élesztőt, a cukrot, a xantágumit, a sót és a sütőport.
A tojást, 1¼ dl vizet, az almaecetet és az olajat összevegyítjük egy kancsóban, és a száraz hozzávalókhoz öntjük, majd hozzáadjuk a leforrázott magokat is.
A tésztát fakanállal vagy robotgéppel 4-5 perc alatt simára keverjük – míg ragacsos masszát kapunk – majd lefedjük, és 2 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
Két lehetőségünk van: vagy áttesszük a hűtőbe (ahol akár 4-5 napig maradhat), vagy azonnal megformázzuk és megsütjük. Ha ez utóbbit választjuk, még további 40 perc kelesztés kell neki. De érdemes másnap megsütni a kenyeret, mert az a tapasztalatom, hogy sokkal finomabb lesz, ha a tészta az első kelesztés után legalább 24 órát pihen a hűtőben.
Sütés előtt 90 perccel kivesszük a tésztát a hűtőből. Egy kis tálkában vizet készítünk magunk mellé, és sütőpapírt terítünk egy pizzalapátra vagy tepsire. A tésztát nedves kézzel a sütőpapírra fordítjuk, és vizes kézzel, valamint nedves spatula segítségével hosszúkás bucivá formázzuk. Fontos, hogy folyamatosan nedvesítsük a kezünket – ami a gluténes kenyérnél a liszt, az nekünk a víz. Tehát nedves kézzel elsimítgatjuk a kenyér felszínét, majd folpackkal lefedjük, és 90 percig pihentetjük.
Közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra (gázsütőn 8-as fokozat). A sütő rácsát középre tesszük, és ha van pizzakövünk, rátesszük, hogy átforrósodjon. A sütő aljába egy kisebb tepsit készítünk, és vízforralóban kb. 2 dl vizet forralunk.
A 90 perc elteltével a bucit vizes kézzel átsimogatjuk, majd rászórunk 1 evőkanál magkeveréket. Egy nagyobb recés kést megnedvesítünk, és átlósan 3 kb. 1 cm mély vágást ejtünk a cipón. A tészta ráragad a pengére, ezért azt minden egyes vágás után vizes papírtörlővel áttöröljük.
Sütőkesztyűt húzunk, fogjuk a pizzalapátot, és a tésztát sütőpapírostul a forró pizzakőre csúsztatjuk (ha nincs pizzakövünk, tepsistül tesszük a kenyeret sütőbe). Gyorsan visszacsukjuk az ajtót, majd újra kinyitjuk, és az alsó tepsibe óvatosan kb. 2 dl forró vizet öntünk. Vigyázat: forró gőz fog felcsapni, legyen rajtunk kesztyű, és ne hajoljunk túl közel.

A cipót kb. 35 perc alatt megsütjük. 

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Főzőbemutató

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább