Húsvéti sonkás torta | Miele Főzőiskola

Húsvéti sonkás torta
Miele 2014. 08. 26.
Húsvéti sonkás torta
főzés idő
60 perc
teríték
4 adag
nehézség
Átlagos
Hozzávalók
4 adag
30 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg zsír
1.5 dl víz
20 dkg sós füstölt sonka
30 dkg darált sertéshús
30 dkg darált pulykahús
1 db citrom reszelt héja
3 ág kakukkfű
1 ág rozmaring
6 db főtt tojás
2 db tojás
1 g bors
1 g só
1 g szerecsendió
1 g zsálya
Elkészítés

A sózott füstölt sonkát megfőzzük, majd ha elkészült, nagyobb kockákra vágjuk. A lisztet, a vajat és a zsírt késes robotgépbe helyezzük, hozzáadunk egy kevés sót, és sima, kicsit morzsalékos tésztává dolgozzuk. Ezután hozzáöntünk körülbelül 1,5 dl hideg vizet, és néhány mozdulattal ezt is beledolgozzuk. A gépből kivéve kézzel is összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és körülbelül 30 percig hűtőben pihentetjük.

A torta töltelékéhez a kétféle darált húst, a reszelt citrom héját, kakukkfüvet, rozmaringot, a 2 egész tojást összedolgozzuk, majd sóval, borssal, esetleg zsályával és szerecsendióval fűszerezzük. A torta összeállításához egy tortakarikát körbecsomagolunk sütőpapírral. A pihentetés utána a tészta 2/3 részét 0,5 cm vastagra nyújtjuk, s belehelyezzük a tortakarikába úgy, hogy felérjen a karika pereméig. A karikán túlnyúló tésztát ollóval vagy késsel eltávolítjuk.

A töltelék felét elterítjük a tésztarétegen, körberakjuk a sonkakockákkal, a középső részt pedig kitöltjük a főtt tojásokkal. A tortát a maradék húsos töltelékkel zárjuk le, ezt jól belenyomkodjuk a hézagokba is. A tészta maradék 1/3 részét kinyújtjuk, majd a tortakarikának megfelelő méretű kiszúróval kiszúrjuk, s a torta tetejére helyezzük. A torta közepére célszerű csinálni egy szellőző nyílást, hogy a gőz távozni tudjon. A tetejét lekenjük egy egész tojással. 50-55 perc alatt 160 °C-on készre sütjük.

Tipp: A maradék tésztából virág alakú kiszúróval készíthetünk mintát a torta tetejére.

Értékelés:

Receptek

Rendezvény - Karácsonyi halvacsora

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább