Tanuld meg élvezni a valódi étcsokoládé ízeit | Miele Főzőiskola

Tanuld meg élvezni a valódi étcsokoládé ízeit
2017. 11. 10. Nyomtatás
Bárki megtanulhatja a csokoládé valódi élvezetét mind az öt érzékszervünk használatával. Mint mindenhez, ehhez is csak gyakorlás szükséges, hogy tökéletesre fejlesszük ízlelésünket.

Bárki megtanulhatja a csokoládé valódi élvezetét mind az öt érzékszervünk használatával. Mint mindenhez, ehhez is csak gyakorlás szükséges, hogy tökéletesre fejlesszük ízlelésünket. Ami fontos, hogy mindig adjunk elég időt magunknak, hogy a csokoládé felfedje minden arcát nekünk; ízlelni kapkodva nem lehet, máskülönben rejtve maradhatnak az étcsokoládé valódi aromái.
Stefan Bruderer, a Lindt Csokoládé Mestere

Csokoládékóstolás érzékszervekkel

A desszertek szerelmeseinek bármilyen formájú, ízű, színű és illatú finomságot kínálnak, egyszerűen nem tudnak ellenállni. Ám a habzsolás helyett érdemes a minőségi falatozásra áttérni, ami a lelket is kényezteti. Egy igazán különleges csokoládé megalkotásához elhivatottság, szenvedély és szakértelem szükséges. A Lindt Svájci Csokoládé Mesterei mind birtokolják ezeket a tulajdonságokat és folyamatosan tökéletesítik 1845 óta. Nem kell azonban szakértőnek lenni ahhoz, hogy felismerjük a valódi, prémium minőségű csokoládét. A borhoz hasonlóan a minőségi csokoládét is az érzékszerveinkre hagyatkozva választhatjuk ki a legbiztosabban. A kóstoláshoz mind az öt érzékszervünkre szükség van - így fontos a látás, a hallás, a tapintás, a szaglás és természetesen az ízlelés is. A Lindt Csokoládé Mestereinek az útmutatásait követve sajátíthatjuk el a valódi csokoládé élvezetének titkait.

Fontos a szájpadlás semlegesítése:

Amennyiben többféle csokoládét kíván megkóstolni, mindenképpen semlegesítse szájpadlását a kóstolók között fehér kenyérrel, csipkebogyó teával vagy ásványvízzel. A kóstolás előtt nem ajánlott a dohányzás, sem a fűszeres ételek fogyasztása.

A csokoládé kóstolása nyugodt körülmények között igazán hatékony és élvezetes akkor, amikor képes az érzékszerveire koncentrálni. A továbbiakban ismertetjük az alapvető szabályokat.

Látás: Első lépésként nézzük meg a csokoládé színét és fényét. A prémium minőségű csokoládé mindig csillogó fényű.

Hallás: A csokoládé textúráját úgy lehet tesztelni, ha egyszerűen eltörjük. Az élesen pattanó hang a kiváló minőség jele.

Tapintás: Érintsük meg a csokoládét, simítsuk végig rajta az ujjunkat - akár csukott szemmel. A valódi, prémium minőségű darabok felülete mindig selymesen puha és egyenletes, kellemes tapintást garantál.

Szaglás: A csokoládé mennyei aromáját úgy érzékelhetjük a legegyszerűbben, ha az orrunk alá emelünk egy falatnyi finomságot és belélegezzük az illatát. De falatozás közben is tesztelhetünk, hiszen a szánkban megolvadt csoki illatát kifújva is érezhetők a felszabadult aromák.

Ízlelés: Ez a legintenzívebb élmény. Várjuk meg, amíg a csokoládédarab elolvad a szánkban, mert amint szétterül a nyelven, felébreszti az ízlelőbimbóikat és az öröm érzésével párosul.

Receptek

Rendezvény - Irány a grillszezon!

Tovább