Lekvárfőzés gőzpárolóban – egyszerűen finom | Miele Főzőiskola

Lekvárfőzés gőzpárolóban – egyszerűen finom
2016. 06. 23. Nyomtatás
Itt a nyár, asztalunk végre temérdek friss gyümölcstől roskadozhat. Előkerülnek a befőttes üvegek és a régi családi receptek, melyek generációk óta szállnak anyáról lányra, hogy minden unoka megízlelhesse a nagyi lekvárjának ízét. Legyen az eper, áfonya, meggy, sárgabarack – nem lehet ellenállni az isteni gyümölcslekvárok csábításának. A finomságot, mely nagy odafigyeléssel és hosszú órákon keresztül készül, a család apraja és nagyja rendszerint egy kettőre felfalja. A rekkenő hőségben a tűzhely mellett állni bizony ma nem vonzó perspektíva, hajlamosak vagyunk inkább lemondani a családi édességről. Ne tegyük!

A Miele gőzpárolói ugyanis szinte minden ételkészítési eljárásra megoldást nyújtanak, így a lekvárfőzés is sokkal egyszerűbb, kényelmesebb és gyorsabb művelet, mint azt a hagyományos befőzésnél megszokhattuk!

Hogyan készül a gőzpárolóban a lekvár?

A megtisztított és feldarabolt gyümölcsöket keverjük össze arányos mennyiségű Koronás Befőzőcukorral, majd az így kapott pépes keveréket töltsük befőttesüvegekbe és zárjuk le. Fejjel lefelé helyezzük a gőzpároló rácsra és 100°C-on, kb. 60-70 percig pároljuk. A folyamat lejártát követően a lekvár elkészült, nincs más hátra, mint polcra tenni és várni a megfelelő alkalmat a kóstolásra.

A saját készítésű lekvár összehasonlíthatatlanul gyümölcsös, de nem árt néhány dologra odafigyelni!

Olvasd el a lekvárfőzés trükkjeit a Miele és a Koronás Cukor jóvoltából!

  • Marináljuk a durván feldarabolt gyümölcsöket a befőzés előtt legalább 5 óráig – lehetőség szerint előző éjszaka –, ízesítsük cukorral, pektinnel és citromlével.
  • Az üvegeket, fedőt és gyűrűket forrásban lévő vízbe merítve fertőtlenítsük használat előtt. A Miele gőzpárolóban is elvégezhető a fertőtlenítés néhány perc alatt! Ellenőrizzük továbbá azt is, hogy az üvegek nincsenek-e megrepedve – a hő általi konzerválás során ugyanis könnyen megrepedhet.
  • Az üvegeket a töltés után állítsuk a tetejükre, hogy az esetlegesen még meglévő levegőt kipréseljük.
  • Ne túlérett gyümölcsöket használjunk! Fontos, hogy 1 kg gyümölcshöz minimum 20%, legfeljebb 60% cukrot adjunk.
  • A lekvárt készíthetjük többféle gyümölcsből is, viszont fontos, hogy a gyümölcsök egy szezonból származzanak. Ízletes és izgalmas a bodza és szilva, a bodza és körte, vagy az eper és rebarbara kombinációja.

Receptek

Rendezvény - Irány a grillszezon!

Tovább