Élet a gőzpárolóval 2. rész | Miele Főzőiskola

Élet a gőzpárolóval 2. rész
2016. 04. 14. Nyomtatás
Ez a küllemre is kellemes csodamasina immár 1 hónapja állandó lakója a konyhámnak. Bár az elején nem értettem, mi ez a nagy felhajtás körülette, mostanra a legjobb barátnőm lett. Bizony, az első napokban furcsán méregettem, és csak reméltem, hogy a zöldségek és a gabonák párolásánál kreatívabb ételek elkészítésére is alkalmas lesz a gépezet. Aztán leesett, ő képes rá. A kérdés, hogy nekem menni fog-e? Át tudok-e lépni a sok éves beidegződéseken, hogy például a legtöbb ebéd készítését „a hagyma megfuttatásával” kezdem? – Babiczky Pfiegel Dóra, alias Boldogrépa szubjektív beszámolójának 2. része következik, amelyben a keleti konyha és a kismama táplálkozás kapja a főszerepet.

Ha kevés az idő

Bár szeretem egy ételnek megadni, ami jár, és sokszor feltölt, ha hosszú időn át pepecselhetek a konyhában, a munkás hétköznapok nem engedik meg, hogy passzióból főzőcskézzek. A családnak enni kell adni, és közben szeretnék a lányaimmal is minél több időt tölteni. Éppen ezért ilyenkor a legkedvesebb receptvagy valamilyen gyors pasta, vagy egy sütőben összesüthető húsos étel. A lényeg, hogy ne kelljen hosszasan kavarni, több edényt bevetni, fedőket föl-le emelgetve állandóan csekkolni, hogy nem túl kemény, nem túl puha-e az aznapi betevő.

Keleti egytálétel gőzöléssel?

Nagyon csípem a keleti konyhát, az alapanyagaik és a fűszereik teljesen rabul ejtenek. Mivel ők előszeretettel készítik wokban az ételeiket, így kicsit elbizonytalanodtam, hogy vajon pirítás helyett párolással lehet-e keleti hangulatú ételt alkotni. Aztán eszembe jutott, hogy a Mielés lányok bedobták, milyen istenien lehet tésztát készíteni a gőzpárolóban. Több se kellett, fogtam egy teli aljú edényt, beleraktam egy adag wok tésztát, hozzá szeltem 2 maroknyi kelkáposztát, 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítettem, és egy evőkanál szárított wakame algát is hozzáadtam. Felöntöttem az egészet annyi vízzel, hogy mindent ellepjen, majd 10 perc alatt megpároltam. Szójaszósszal, mogyoróolajjal ízesítettem, és olyan jól sikerült, hogy a lányaim is rájártak. A gőzben párolásnak hála a wakame alga és a kelkáposzta valóban megtartotta magas vitamin és ásványi anyag tartalmát, a tészta pedig tökéletes állagú lett. Hogy még az ízek is összeértek, azért külön 5 csillag jár! Hasonló elvvel készült ez a magyaros tabulé, melynek receptjét itt találod: http://mielefozoiskola.hu/recept/10432/medvehagymas-magyaros-tabule

Egészséggel kipárnázott 9 hónap

A kismama táplálkozásának kulcsmomentuma, a változatos, szezonális zöldségekben és teljes értékű gabonákban, proteinben gazdag étrend. Ezekben az időkben kiemelten fontos, hogy kerüljük az üres kalóriákat, a magas cukortartalmú ételeket, a mennyiség helyett a minőséget, és a minőségi ételkészítést (pl. gőzpárolás) helyezzük előtérbe. A kíméletes hőkezeléssel megúszhatjuk az olaj használatát, továbbá az így készült ételek kalóriatartalma alacsonyabb, vitamintartalmuk azonban magasabb.

Nem kettő helyett, hanem kettőért kell enni!

Több kutatás is alátámasztja, hogy azok a kismamák, akik gyors ütemben és sokat híznak várandósságuk alatt, a maguk és babájuk egészségét is kockáztathatják. Magas vérnyomás, toxémia, cukorbetegség, nehezebb szülés vagy éppen koraszülés - ez mind-mind a túlzott kalóriabevitel következménye lehet.

Tiltólistás ételek

Vannak kifejezetten tiltólistás ételek (penészes sajt, nyers tojás, csípős ételek, felvágott), ezek kiiktatását vegyük komolyan, mert a mama és a baba életét is veszélyeztethetjük. Mivel a felvágottak nagy része nyersen készül, ezért itt sem árt az óvatosság. Jó hír, hogy ezzel a gőzpárolóval 15 perc alatt készítheted el „sk” csirkemellsonkádat. A receptet itt találod: http://mielefozoiskola.hu/recept/10431/hazi-rozmaringos-serranos-csirkemellsonka

Receptek

Rendezvény - Vino e cibo

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább