Élet a gőzpárolóval 1. rész | Miele Főzőiskola

Élet a gőzpárolóval 1. rész
2016. 04. 01. Nyomtatás
Hogy a gőzpárolással egészségesebb ételeket varázsolhatok a családi asztalra azt mindig is tudtam. De hogy mindezt úgy tehetem, hogy közben nem kell plusz 4-5 féle edényt mosogatnom, vagy éppen hosszasan pepecselnem és megalkudnom - az igaz, hogy BPA mentes, de mégis - erős műanyag szaggal minden egyes ételkészítés közben, azt igazán csak most sikerült megtapasztalnom a Miele gőzpárolóval. – Babiczky-Pfliegel Dóra, alias Boldogrépa szubjektív beszámolójának 1. része következik.

Amikor megkaptam a gépet tesztelésre, és a kocsiban az anyósülésre ültettem a közös hazaútra, bevallom, furcsán méregettem. „Hú, ez jó nagy, akkora, mint egy mikró.” Aztán hamar megnyugtattam magam: „Sebaj, a mikrót 1 éve kitaszítottam az otthonunkból, mehet a helyére.” Ezután végig azon gondolkodtam, hogy mit fogok majd ezzel készíteni, mert azért valljuk be, egy szakács nem a párolt ételekben látja a megismételhetetlen, vad íz kombinációkkal rendelkező, esetlegesen kézjegyévé avanzsálódó ételkölteményt. Azonban, az is igaz, hogy ritkán tapasztalhatjuk, hogy egy párolt étel is lehet ízes, és egy zöldség a saját ízével is elvarázsolhat. Íme, az első benyomásom, és egy kis könnyed futam a párolt ételek jótékony hatásáról különösen ajánlva cukorbetegségben és inzulinrezisztenciában érintetteknek!

Az első élmény

Elsőre lehangoltan egyszerű megoldást választottam a „próbafőzésre.” A gyerekeim imádják a zöldborsót, a kedvencük, az éppen érő, még nagyon friss, puhaszemű, mézédes fajta, amit a kertben szednek le, és a hintaágyon fogyasztanak el. Azonban amikor nincs szezon, akkor is adok nekik a mélyhűtött fajtából, és bár kevésbé lelkesek, azért elfogy a tányérjukról. Így hát ezzel a zöldséggel kezdtem gőzpárlós pályafutásomat. A perforált aljú edényt megtöltöttem mélyhűtött zöldborsóval, friss aprított petrezselyemmel megszórtam és 8 percre beraktam párolódni. Amikor lejárt az idő, kinyitottam a gépet és már az étel látványa is bíztató volt: harsány zöld maradt a borsó, nem az a kissé barnába forduló, fáradt zöld, amikor lábasban, fedő alatt párolom. Az állaga is meggyőzött, hiszen se nem kemény, se nem túl puha, hanem az az igazi: roppanós. A lányaim repetát is kértek, sőt, hetente háromszor biztos, hogy köretként vagy magában elfogy egy kisebb tál párolt borsó.

Ha tehettem volna…

… már a betegségem diagnosztizálása után ezzel az eszközökkel készítettem volna az ételeimet. Jó pár évvel ezelőtt kiderült, hogy inzulinrezisztens vagyok (szénhidrát-anyagcsere zavar, a cukorbetegség előszobája) és jól emlékszem az első dietetikus oktatásra is. Hogy rendbe szedjem a szervezetem (és, hogy a lányaim megfoganhassanak) szakítanom kellett az addigi étkezési szokásaimmal.

Étkezés újratervezve

A feldolgozott, agyoncukrozott kész termékek helyett otthoni főzicskére lettem predesztinálva, akkor még nagy kétségbeesésemre. A rengeteg lassú felszívódású, teljeskiőrlésű gabona és gabonakészítmények mellett a párolt zöldségek, húsok és halak gyakori fogyasztásának fontosságát szajkózták. Azóta tudom, nem véletlenül. Az egyenletes vércukorszint eléréséhez a napi 5-6-szori étkezés mellett, alacsony glikémiás indexű, rostban gazdag ételek fogyasztása a javasolt.

Pirítás helyett pároljunk!

A dietetikus ajánlás szerint minél többet „babrálunk” egy alapanyagot, annál nagyobb az esély, hogy gyors felszívódásúvá tesszük, az akár eredetileg lassú felszívódású zöldséget vagy gyümölcsöt. A babrálás alatt a hőkezelést és az aprítást értik: minél agresszívabban hőkezeljük az alapanyagainkat (pirítás pl.), és minél kisebbre aprítjuk (turmixolás), annál jobban emelik a vércukorszintet. Nem véletlen, hogy a csapból is az folyik, együnk minél több salátát nyersen. Azonban a nyers ételek emésztése megterhelhetik a szervezetet, ezért egy sokkal gyengédebb megoldást, nevezetesen a párolást érdemes beiktatni az ételkészítéseink sorába. A párolással az alapanyagok vitamintartalmuk közel 80%-át megtartják, ha minőségi alapanyagot minőségi eszközzel párolunk, akkor ez még magasabbá tornázható.

Tudtad-e? Egy tanulmány szerint a mikróban elkészített szuperegészséges brokkoli flavonoid tartalma mindössze 3%-marad, azonban ha gőzben pároljuk, 89%-át menthetjük meg.

A következő részben merészebb leszek a gőzpároló használatát illetően, és a zöldborsónál bonyolultabb ételek elkészítésére is vállalkozom. Továbbá a kismamáknak és a frissen szült anyukáknak adok étkezési tanácsokat. 

Receptek

Rendezvény - Főzőbemutató

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább