3 tipp a tej helyettesítésére | Miele Főzőiskola

3 tipp a tej helyettesítésére
2016. 03. 22. Nyomtatás
Nem csak laktóz érzékenyeknek! Becslések szerint az Európai lakosság 14-40%-át érinti a laktózintolerancia, de nem csak a kényszerpályásoknál okoz gondot a tej helyettesítése. Több táplálkozási vonal is hangsúlyozza: a tej elhagyása az egészségesen működő szervezet egyik kulcsmomentuma. És olyanok is akadnak, akik táplálkozási iskolától függetlenül nem szimpatizálnak a tejjel. Mivel igyák a kávét, akik tejmentesen élnek? Erre adunk tippeket, érvekkel és ellenérvekkel, hogy segítsünk a döntésben.

8-10 évvel ezelőtt, ha egy belvárosi kávézóban a kávénkhoz laktózmentes tejet, vagy esetleg gabonatejet kértünk, úgy néztek ránk a pult másik oldaláról, mintha ufók lennénk, akik még valami buta sztárallűrrel is fokozzák az értelmezhetetlent. Ezt olvashattuk ki a jóravaló pincér meleg tekintetéből: „Cafelatte. A nevében is benne van, hogy tejes kávé. Igyál presszót, ha nem kell a tej.” A bökkenő sokaknál viszont az, hogy a tej nagyon is kellene, csak éppen a szervezetük nem tudja maradéktalanul lebontani a tejcukrot. Puffadás, hasmenés, szélgörcsök, bőrkiütések és egyéb vonzó tünetek „boldogítják” azt, akinek nem termelődik elegendő laktáz enzime. Mára jobb a helyzet, ami a kávézók kínálatát illeti, ugyanis a laktózmentes tej és a szójatej a nagyobb kávézókban már elérhető. A boltok polcai pedig roskadásig vannak pakolva a különböző, nem éppen olcsó gabona- és magtejekkel.

Növényi tejek a boltból

Rizstej, zabtej, mandulatej, kókusztej, szójatej – ezek a legismertebbek, de ezeken kívül még létezik pl. quinoa tej, tönköly tej, hajdina tej, amaránt tej is. Láthatjuk, lehet miből válogatnunk. Egy liter ára 500-1200 ft között mozog, tehát a „legolcsóbb” is komoly anyagi terhet róhat a családra, ha napi szinten elfogy egy dobozzal.

Pro: Beszerzése egy nagy bevásárlás alatt megoldható, a nagyobb hiperekben és drogériákban nagy a választék, akciós termékeket is találhatunk. Létezik cukormentes verzió is, és hozzáadott calciummal is készít néhány gyártó tejhelyettesítő italt.

Kontra: Drága, és a „sarki” kisboltban kevés eséllyel lehet kapni. A legtöbb termékben nagyon alacsony mértékben található meg az az alapanyag, amiről aztán elnevezik. Az egyik nagyobb mandulatej gyártó cég mindössze 2%-nyi mandulát tüntet fel a dobozán. És nem utolsó sorban, sok szemetet termelünk vele.

Növényi tejek a konyhából

A boltban kapható gabona- és magitalok borsos ára miatt sokan az „sk”/házi megoldást választják. Rengeteg recept kering a neten, nagy ördöngösség nem, jó teljesítményű botmixer, vagy turmixgép viszont kell a megvalósításukhoz. A receptek egy része „nyersen”, maximum áztatással, hideg eljárással készíthető verziót kínál, másik része főzéssel, illetve pirítással előállítható gabona és magtejek, illetve krémek gyártását ajánlja. Egy sűrű szövésű textilpelenka, vagy egy steril harisnya további jó kiegészítője az otthoni nagyüzemű „tejtermelésnek”.

Pro: Jóval olcsóbb, mint a bolti változat. Tudjuk, miből készül. Szabadon variálható, sőt, új ízkombinációk is születhetnek. A mák- és a diótej például nagyon különleges.

Kontra: Nem fogyaszthatjuk azonnal, az elkészítése időigényes. Több konyhai eszközt is be kell vetnünk, így a mosogatással is számolnunk kell.

Növényi tejek a konyhából – egy kis plusz segítséggel

A magtej-készítő gépek tőlünk nyugatra az elmúlt években nagy népszerűségre tettek szert, és most már itthon is több típus és márka képviselteti magát. A gépek nagy részével nem csak növényi tejet, de krémeket is előállíthatunk otthon. Sőt, olyan is létezik, amelyikkel krémleveseket, illetve mártásokat, szószokat, babánknak párolt, majd turmixolt bébiételt is készíthetünk. Igyekezzünk a belső szűrővel ellátott típusokat keresni, mert így plusz egy lépést kihagyhatunk, és csökkenthetjük a mosogatnivalók számát is.

Pro: Felhasználóbarát, és bizonyos típusok sokoldalúságát jól kihasználhatjuk a konyhában. Kevesebb kosszal jár. 20-30 perc között elkészül a növényi tej. Egy liter 150-250 forintból kijön alapanyagtól függően.

Kontra: Egyben nagyobb összeget kell rászánnunk. Jelenleg 35-45e között találhatunk a piacon megbízható minőségű magtej készítő gépet. Néhány típusnál a szűrést nem ússzuk meg. 

Receptek

Rendezvény - Főzőbemutató

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább