A csokoládé élvezete cukormentesen | Miele Főzőiskola

A csokoládé élvezete cukormentesen
2015. 11. 12. Nyomtatás
A csokoládé talán a legnagyobb kedvenc az édességek körében, nem véletlen: bármikor könnyen elérhető és tényleg nagyon finom. Majszolgatása közben eszünkbe nem jut a kalóriákat számolgatni, de többé már nem is kell, hála a cukormentes csokoládé megjelenésének.

A csokoládé élvezete igazi csábítás. Ahogyan elolvad a szájban, selymessége és édes íze megtölti tudatunkat, és máris elvesztünk. Könnyen elérhető finomság, és nehéz is ellenállni neki. Még a táplálkozási szakértők is ajánlják a fogyasztását, hiszen a kakaó igenis értékes tulajdonságokat tudhat a magáénak, így például:

  • több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz
  • ásványi anyag és vitaminok bőséges tárháza, gazdagon megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a réz és a kálium, valamint az A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D- és E-vitamin
  • a benne található flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ezért hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében
  • teobromin- és alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást. Ezért tud hatásos lenni megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával
  • kevesen tudják, de a kakaónak kb. 20% élelmi rost, ami segítheti az emésztést is

Cukormentes élvezet

De van még egy dolog, amire érdemes kitérnünk, méghozzá a rettegett cukorra, mely minden csokoládénak alapanyaga. De úgy tűnik, a jövőben már emiatt sem kell annyit aggódnunk, hiszen már egyre szélesebb választékban kaphatók cukormentes csokoládék, melyek többnyire természetes édesítőszerekkel nyerik el finom édes ízüket.

+1 csokis recept

Gyömbéres-csokoládés félgömb

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 10 dkg cukormentes étcsokoládé
  • 3 dl laktózmentes tejszín, habbá verve
  • diónyi gyömbér, lereszelve
  • a gyömbéres piskótához:
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porított xylit
  • egy kevés reszelt gyömbér
  • 2 tojás
  • 8 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 dkg kakaópor
  • a bevonáshoz:
  • 10 dkg cukormentes étcsokoládé
  • 10 dkg kakaóvaj

A csokoládét megolvasztjuk, és a tejszínhabot és a gyömbért apránként, habverővel belekeverjük. A krémet 5-6 centi átmérőjű fém félgömbformákba töltjük, és a mélyhűtőben megdermesztjük. A vajat a xylittel és a reszelt gyömbérrel habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként beleforgatjuk, végül a liszttel és a kakaóval összedolgozzuk. A masszát 3-4 mm vékonyan sütőpapírral bélelt sütőlapra simítjuk, majd 230 ºC-ra (légkeveréses sütőben 210 ºC) előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük. Azután hagyjuk kihűlni, majd 9 egyenlő részre vágjuk. A megfagyott csokoládé-félgömböket pár pillanatra forró vízbe mártjuk, hogy az oldaluk megolvadjon, és így a formából könnyű kifordítani. 1-1 félgömböt a kis piskótanégyzetekre borítunk, és csokoládéval bevonjuk. Ehhez a csokoládét megolvasztjuk, és a kakaóvajjal összekeverjük, festékszóró pisztolyba töltjük, majd a desszertet befújjuk vele. A tetejét friss gyümölccsel díszíthetjük.

Ízek és Érzések magazin

www.izekeserzesek.hu

Receptek

Rendezvény - Főzőbemutató

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább