Tejallergia, avagy tejfehérje-allergia – Tartsuk távol, hogy kigyógyuljunk! | Miele Főzőiskola

Tejallergia, avagy tejfehérje-allergia – Tartsuk távol, hogy kigyógyuljunk!
2015. 10. 13. Nyomtatás
A tej és a tejtermékek az alapélelmiszerek közé tartoznak. Olyan természetességgel használjuk, hogy olykor észre sem vesszük jelenlétüket ételeinkben, sőt, a gyermekek számára az egyik fő fehérjeforrásnak tartjuk. Nem véletlen, hogy komoly aggodalmat okoz, ha valamely családtagunknál tejallergiát diagnosztizálnak.

Tejallergia esetén a szervezet az elfogyasztott tejben lévő fehérjéket (kazein és savófehérje) allergénként érzékeli, és kóros, fokozott immunreakciót produkál ellene.

Kialakulásában az örökletes tényezőknek fontos szerep jut, mivel jellemző a családi halmozódás. A betegség kisgyermekeknél 6%-ban, felnőtteknél csupán 1%-ban jelentkezik. Hajlamosító tényezők közt szerepel, ha a csecsemőt szoptatás helyett tápszerrel etetik, illetve egyéb allergiák megléte.

A kiváltó élelmiszerek

A tejfehérje-allergiát kiváltják az állati tejek, a belőlük készült tejtermékek, az ezeket tartalmazó élelmiszerek, tápszerek, gyógyszerek, étrend-kiegészítők stb. Gyakori jelenség ebben az allergia típusban is a keresztreakció, ennek következtében a beteg más állati vagy növényi eredetű fehérjék elfogyasztása után is tüneteket produkálhat. Ezért súlyos esetben érdemes megfigyelni a szervezet reakcióját, ha az étrendbe tejet adó állat húsa, halfélék, tojás, szója vagy mogyoró kerül. Ritka esetben az anya által elfogyasztott tejfehérje az anyatejen keresztül átjut a csecsemőbe, és így okozhat allergiát. Ilyenkor az anyukának tejfehérjementes étrendet szükséges tartani.

A tünetek

A tejallergia tünetei sokfélék lehetnek. Közvetlenül a tejfehérje fogyasztását követően gyakoriak a bőrreakciók (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma) és az emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, hasi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás). Súlyosabb reakció a fulladásérzés, asztma, valamint az ún. anafilaxiás roham, ami perceken (maximum egy órán) belül kialakuló, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó, a keringés összeomlásáig fokozódó, életveszélyes állapot. Sürgős, kórházi ellátást igényel!

Előfordulhatnak a tejfehérje fogyasztása után az időben elkülönülő tünetek, illetve szövődmények is. Ilyenek például a gyakori hasfájás, étvágytalanság, lassuló gyarapodás vagy súlyvesztés, bélflóra gyengülés, légúti allergiák, fertőző légúti betegségek iránti fogékonyság, rekedtség, nyugtalanság, hiperaktivitás, szellemi teljesítmény csökkenése, beszűkülő tudatállapot, depresszió, tarkómerevség, szédülés.

Kezelése

A betegség egyedüli kezelési módja a szigorú diéta betartása. A tejfehérje iránti érzékenység az életkor előrehaladtával javul, de egyéni különbözőségek mutatkoznak a gyógyulás terén. Korai diagnózis és egy-két évig folytatott, szakszerű diéta mellett a tejallergia 90%-ban három éves korra kinőhető. Családon belüli tejallergia esetén célszerű minimum egy-két éves korig a tejfehérjét kiiktatni a kisgyermek és a szoptató anya étrendjéből.

Kerülendő élelmiszerek

  • állati tejek (pl. tehén, kecske, juh) és az összes tejtermék.
  • Tejet és tejterméket tartalmazó élelmiszerek (pl. péksütemények, édességek, jégkrémek, ropogtatnivalók, margarinok, felvágottak, sonkák, virslik, szalámik, levesporok, ételízesítők, növényi tejszínhabok némelyike, üdítők).
  • Tejfehérjét tartalmazó tápszerek, fehérjeporok, gyógyszeripari készítmények, étrend-kiegészítők.
  • élelmiszerek, amelyek összetételei közt szerepel pl. savófehérje-hidrolizátum (hydrosolate), laktóz, laktát, kazein, lakalbumin, laktoglobulin. Mindig alaposan tanulmányozzuk át az összetevők listáját!

Helyettesítő élelmiszerek

Tej és tejtermékek helyettesítésére szolgálnak a gabonákból, olajos magvakból, diófélékből, hüvelyesekből készült termékek, melyek nagy része otthon is elkészíthető. Használhatunk tejhelyettesítő italokat, főzőkrémeket, növényi joghurtot és pudingot, tofut, tempeh-t. Fontos figyelmet fordítani a B2-, a D-vitamin és a kalcium bevitelére, illetve az ezekkel dúsított élelmiszerekre, olajos magvakra vagy tejmentes étrend-kiegészítőkre.

Bajor Zsuzsa
dietetikus, egészségfejlesztő
ízek és érzések magazin


MAGAZINAJÁNLÓ

Megjelent az ízek és érzések magazin legújabb lapszáma!

A tartalomból: Csábító csokoládés desszertek • ínyenc libahúsos finomságok • A reflux és diétája • így együnk a megfelelő vitaminpótláshoz! • A meddőség oka: pajzsmirigy probléma • A tejallergia étrendje • Gabonafélék a vitaminpótlásban • 4 őszi finomság a gyerekeknek

Előfizetőinknek grapefruitmag csepp kivonattal kedveskedünk!

Receptek

Rendezvény - Főzőbemutató

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább