Vanília: az örök kedvenc fűszer | Miele Főzőiskola

Vanília: az örök kedvenc fűszer
2015. 10. 13. Nyomtatás
A vanília egy igen nemes fűszer, a legdrágábbak egyike a világon. Illata, íze semmihez sem hasonlítható, a desszertek, édességek szinte elmaradhatatlan kísérője.

A vanília a kosborfélék családjába tartozik, a nemzetségnek közel 50 faja létezik. Fűszerként elsősorban a Vanilla planifolia fajt termesztik. Trópusi növény, Mexikóban, Costa Ricában, Hondurasban őshonos, de ma már világszerte termelik.

Fontos az érlelés

A vanília nem természetes formájában olyan illatos és sötét színű, mint ahogyan a konyhából ismerjük, hanem az utókezelések következtében. A leszedést követően ugyanis jó néhány napig fonnyasztják és letakarva érlelik, amíg puha, rugalmas és sötét színűvé nem válik. Jól ismert illata is ekkor alakul ki.

Változatos formák

Világszerte közkedvelt fűszer. Míg régen elsősorban a kakaó ízesítésére használták, ma már több formában is segítségét vehetjük a konyhában. Ha ízét és aromáját sejtelmesen, finoman szeretnénk csak az ételben érezni, akkor vaníliarudat érdemes használni. Tegyük egészben tejbe, vízbe, tejszínbe, kompótba, vagy bármilyen italba, és hagyjuk egy ideig ázni. Ha igazi vanília ízt szeretnénk ételeink kölcsönözni, a rúdból kikapart apró, fekete kis magvakat használjuk fel, melyek még nedvesek, éppen ezért olyan ízletesek, erőteljesek. A vaníliaőrleményt, ami nem más, mint a megőrölt vaníliarúd, a magokhoz hasonlóan használhatjuk fel, a vaníliakivonatot pedig, ami alkoholos folyadékban főzött vaníliarúd, a rúdhoz hasonlóan.

Sokszínű felhasználás

és hogy mire használhatjuk fel? Tulajdonképpen bármilyen édes étel fűszerezéséhez, így például gyümölcslevesekhez, turmixokhoz, fagylaltokhoz, süteményekhez, pohárkrémekhez, tortákhoz, likőrökhöz, mártásokhoz, kompótokhoz. Az ínyencek halak, tenger gyümölcsei vagy csirke mellé is kipróbálhatják. A gyönyörű fekete kis magok nemcsak remekül fűszerezik, de színesítik, díszítik is az ételeket. Ráadásul semmilyen egészségügyi problémát nem okoz, így gyomor-, vese- vagy epebetegek is fogyaszthatják. Kiválóan harmonizál a gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal, levendulával, citrommal és a mentával is.

www.izekeserzesek.hu

Receptek

Rendezvény - Adria esszenciája

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább