Főzőiskola a Miele támogatásával

Szereti a kukoricát? Próbálja ki az olaját!

Miele 2015.09.22

Ha szeretik a kukoricát, a kukoricacsíra-olajat sem lesz nehéz megkedvelni. Ha egyszer kipróbálják, édeskés ízére és egészségünkre gyakorolt jótékony hatásaira többé nem lehet nemet mondani. De miért is mondanánk?

Szereti a kukoricát? Próbálja ki az olaját!

A kukorica Amerikából került Európába, napjainkban igen nagy mennyiségben termelik, hiszen sokféleképpen felhasználható: szezonjában leginkább a főtt és grillezett csöves kukorica a nagy kedvenc, ha lemorzsolják, konzervekbe töltik vagy lefagyasztják, hogy édes finomságát egész évben élvezni lehessen, de gyakran meg is őrlik, hogy lisztet és darát nyerjenek belőle. Persze nem csak a már kifejlett szemek értékes alapanyagok, a kukoricacsíra is annak számít, többek között azért is, mert sajtolással ebből nyerik az értékes, aranyló színű, selymes kukoricacsíra-olajat.

Mitől olyan értékes?

Bár hazánkban igencsak nehézkes a napraforgóolaj egyeduralmát megtörni, az egészséges étkezés térhódításának köszönhetően egyre több háztartásban fellelhetőek egyéb olajok is. A leggyakrabban talán az olívaolajjal helyettesítik a nagyanyánk korában megszokott napraforgóolajat, holott bőven találni még a boltok polcain más értékes termékeket is, mint például a kukoricacsíra-olajat. S, hogy miért olyan értékes olaj a kukoricacsíra-olaj? Most megtudhatják!

  • igen gazdag esszenciális zsírsavakban, ezek közül is omega-3 zsírsavat, illetve nagyobb mennyiségben omega-6 zsírsavat tartalmaz. Az esszenciális zsírsavakat szervezetünk nem tudja előállítani, ezért táplálkozásunkkal kell gondoskodnunk megfelelő bevitelükről.
  • igen gazdag E-vitaminban is, mely antioxidáns tulajdonságának köszönhetően segít megakadályozni a sejtek öregedéséért felelős szabad gyökök elszaporodását szervezetünkben
  • vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Az E-vitamin mellett az A- és D-vitamin is megtalálható benne, illetve káliumban és foszfátokban is gazdag.
  • flavonoidtartalma is igencsak kiemelkedő, melynek köszönhetően nagyban támogatja immunrendszerünk munkáját

Még a koleszterint is csökkenti

Mindezeknek az értékes hatóanyagoknak köszönhetően a kukoricacsíra-olaj nagy segítségünkre lehet az egészségmegőrzésben. Esszenciális zsírsavtartalma a szív- és érrendszeri betegségek esetében lehet hatásos, hiszen kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, és karbantartja a lipidszintet is, ezáltal gátolva az érelmeszesedési folyamatokat. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat, állóképességünk, szellemi erőnlétünk fejlődhet. Várandós és szoptatós anyukák is nyugodt szívvel fogyaszthatják, sőt, mivel támogatja a petefészek működését is, nőknek kifejezetten ajánlott. Remek vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, és még a fogyókúrában is hasznát vehetjük. Emésztőrendszerünk munkáját is nagyban segíti. Külsőleg bőrünk ápolására, visszeres panaszok enyhítésére kiváló.

Hogyan használjuk fel?

A kukoricacsíra-olajat hidegen sajtolt és finomított formában is megvásárolhatjuk. Előbbi elsősorban a hideg ételeknek és salátáknak ad kellemes ízt, és tápanyagokban is gazdagabb, mint finomított társa, ami viszont sütéshez-főzéshez lehet kiváló. Mivel füstpontja magas, jól bírja a hevítést, így akár általános olajjá is válhat a konyhában. A kukoricacsíra-olaj édeskés, aromás ízének köszönhetően az ételek íze igazán kellemes lesz, sőt, még sütemények tésztájába is tehetjük, hogy az még finomabb és gazdagabb legyen tőle.

www.izekeserzesek.hu

Ízek és érzések

További képek

Címkék

  • olaj
  • Ízek és érzések
  • egészséges
  • kukoricacsíra-olaj
  • kukorica
  • kukoricacsíra
  • kukoricaolaj

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

További cikkek