Szereti a kukoricát? Próbálja ki az olaját! | Miele Főzőiskola

Szereti a kukoricát? Próbálja ki az olaját!
2015. 09. 22. Nyomtatás
Ha szeretik a kukoricát, a kukoricacsíra-olajat sem lesz nehéz megkedvelni. Ha egyszer kipróbálják, édeskés ízére és egészségünkre gyakorolt jótékony hatásaira többé nem lehet nemet mondani. De miért is mondanánk?

A kukorica Amerikából került Európába, napjainkban igen nagy mennyiségben termelik, hiszen sokféleképpen felhasználható: szezonjában leginkább a főtt és grillezett csöves kukorica a nagy kedvenc, ha lemorzsolják, konzervekbe töltik vagy lefagyasztják, hogy édes finomságát egész évben élvezni lehessen, de gyakran meg is őrlik, hogy lisztet és darát nyerjenek belőle. Persze nem csak a már kifejlett szemek értékes alapanyagok, a kukoricacsíra is annak számít, többek között azért is, mert sajtolással ebből nyerik az értékes, aranyló színű, selymes kukoricacsíra-olajat.

Mitől olyan értékes?

Bár hazánkban igencsak nehézkes a napraforgóolaj egyeduralmát megtörni, az egészséges étkezés térhódításának köszönhetően egyre több háztartásban fellelhetőek egyéb olajok is. A leggyakrabban talán az olívaolajjal helyettesítik a nagyanyánk korában megszokott napraforgóolajat, holott bőven találni még a boltok polcain más értékes termékeket is, mint például a kukoricacsíra-olajat. S, hogy miért olyan értékes olaj a kukoricacsíra-olaj? Most megtudhatják!

  • igen gazdag esszenciális zsírsavakban, ezek közül is omega-3 zsírsavat, illetve nagyobb mennyiségben omega-6 zsírsavat tartalmaz. Az esszenciális zsírsavakat szervezetünk nem tudja előállítani, ezért táplálkozásunkkal kell gondoskodnunk megfelelő bevitelükről.
  • igen gazdag E-vitaminban is, mely antioxidáns tulajdonságának köszönhetően segít megakadályozni a sejtek öregedéséért felelős szabad gyökök elszaporodását szervezetünkben
  • vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Az E-vitamin mellett az A- és D-vitamin is megtalálható benne, illetve káliumban és foszfátokban is gazdag.
  • flavonoidtartalma is igencsak kiemelkedő, melynek köszönhetően nagyban támogatja immunrendszerünk munkáját

Még a koleszterint is csökkenti

Mindezeknek az értékes hatóanyagoknak köszönhetően a kukoricacsíra-olaj nagy segítségünkre lehet az egészségmegőrzésben. Esszenciális zsírsavtartalma a szív- és érrendszeri betegségek esetében lehet hatásos, hiszen kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, és karbantartja a lipidszintet is, ezáltal gátolva az érelmeszesedési folyamatokat. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat, állóképességünk, szellemi erőnlétünk fejlődhet. Várandós és szoptatós anyukák is nyugodt szívvel fogyaszthatják, sőt, mivel támogatja a petefészek működését is, nőknek kifejezetten ajánlott. Remek vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, és még a fogyókúrában is hasznát vehetjük. Emésztőrendszerünk munkáját is nagyban segíti. Külsőleg bőrünk ápolására, visszeres panaszok enyhítésére kiváló.

Hogyan használjuk fel?

A kukoricacsíra-olajat hidegen sajtolt és finomított formában is megvásárolhatjuk. Előbbi elsősorban a hideg ételeknek és salátáknak ad kellemes ízt, és tápanyagokban is gazdagabb, mint finomított társa, ami viszont sütéshez-főzéshez lehet kiváló. Mivel füstpontja magas, jól bírja a hevítést, így akár általános olajjá is válhat a konyhában. A kukoricacsíra-olaj édeskés, aromás ízének köszönhetően az ételek íze igazán kellemes lesz, sőt, még sütemények tésztájába is tehetjük, hogy az még finomabb és gazdagabb legyen tőle.

www.izekeserzesek.hu

Receptek

Rendezvény - Főzőbemutató

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább