Dinnyekavalkád | Miele Főzőiskola

Dinnyekavalkád
2015. 07. 09. Nyomtatás
A forró nyár hűs ígérete 30 °C árnyékban, a levegő vibrál. Az embernek szinte enni sincs kedve, legalábbis nem egy tál gőzölgő húsleves jut az eszébe ebédidőben. Mikor, ha nem ilyenkor vennénk elő a legnedvdúsabb, leghűsítőbb gyümölcsöt, legyen akár görög, akár sárga, mindenki talál köztük ínyére valót.

Ha görög...

Piros, rózsaszín, sárga bélű, magos vagy mag nélküli – a görögdinnye kétségkívül a nyár egyik legnagyobb slágere. Afrikai eredetű gyümölcs, így érthető, miért szükséges növekedéséhez és a kellő cukortartalom eléréséhez a száraz, meleg nyári időszak, ugyanakkor felettébb vízigényes is, hiszen tömegének 90%-át víz teszi ki. Éppen ezért kitűnő üdítő és hűsítő étek, főleg kánikulában. Ilyenkor akár napi 4-5 kiló dinnyét is nyugodt szívvel megehetünk, szépen elosztva több étkezésre. Próbáljuk ki a dinnyereggelit és -ebédet! Napközben nem is igazán kíván egyebet az ember, este pedig, mikor a tűző nap már lenyugodott, ehetünk egy jó adag salátát és utána bármilyen, nem túl nehéz főételt. A dinnye frissít, vitalizál, és segít átvészelni a legforróbb időszakokat.

A legjobb önmagában enni, ilyenkor fejti ki leginkább vesetisztító, méregtelenítő hatását. Felesleges aggódnunk cukortartalma miatt, mivel magas a nedvességtartalma, a glikémiás telítettsége alacsony, így nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet. A természetes cukrok mellett ásványi anyagok, vitaminok és rostok is találhatók benne.

Magjait sokan kiköpik, vagy kipiszkálják, de teljesen szükségtelen lépés, ugyanis a tökmaghoz hasonló összetételének köszönhetően (a dinnye is tökféle) gazdag cinkben, rézben és egyéb ásványi anyagokban, valamint fehérjében, illetve egyszeresen telítetlen zsírsavakban. Jótékony hatásukat a magok akkor fejtik ki, ha legalább egy részüket megrágjuk a gyümölcshússal együtt. A Közel-Keleten mind a görög, mind a sárgadinnye magját sózott, pörkölt formában is eszik.

Ha már a teljes körű hasznosításnál tartunk, meg kell említeni a görögdinnye héját is. No, nem a cukros befőttre vagy lekvárra kell gondolni. A dinnyehéj frissen préselt leve rendkívül frissítő, vitalizáló, kellemesen édes-fanyarkás, a zsenge kígyóuborkához hasonló ízű ital. Segít a vérkeringés serkentésében, sőt, egy bizonyos, nagy koncentrációban előforduló aminosavnak köszönhetően afrodiziákumnak is tekinthető. Természetesen csak akkor javasoljuk a dinnyehéj levének ivását, ha sikerül ökológiai gazdálkodásból származó dinnyét vásárolnunk.

Ha sárga...

Gália, kantalup, mézdinnye, cukordinnye... Ahány fajta, annyi íz, annyi lehetőség! Gyakorlatilag megunhatatlan. A sárgadinnyék zamata olyannyira egyedi, hogy semmi máshoz nem fogható. A kisgyermekek ritkán kedvelik túl intenzív ízviláguk miatt, amelyhez a legtöbb esetben meg kell érnie az embernek. A narancssárga, krémszínű, halványzöld vagy sötétzöld gyümölcshús minden esetben lédús, íze és illata intenzív. Felvágása után viszont hamar veszít zamatából, ezért lehetőleg minél hamarabb együk meg.

A sárgadinnye béta-karotinban rendkívül gazdag gyümölcs, a likopint tartalmazó görögdinnyével kombinálva a dinnyenapok étrendjének szerves része. A magvakat körülvevő, különösen aromás gyümölcshús a gyümölcs legértékesebb részét képezi. Kár, hogy sokan ezt nem tudják, és a magokkal együtt kidobják.

A többféle színű dinnye rendkívül látványos tálalási módja, ha karalábévájóval kisebb gömböket kanyarítunk ki a húsából, és ezeket vegyesen töltjük vissza a félbevágott dinnyehéjakba. Másik javaslat: a magház eltávolítása után a felezett dinnyét megtölthetjük joghurttal, fagylalttal, parféval, és azzal együtt kanalazhatunk a lágy gyümölcshúsból.

A sárgadinnye héjának alternatív felhasználása is ismert: a megégett bőrfelületet hűsíti, és elősegíti a bőr regenerációját. A megégett bőrfelületre a belső felével kell rátenni a dinnyehéjat, és rajta hagyni, amíg hűsít. Természetesen legjobb nem leégni, de ha már megtörtént a baj, alkalmazzuk bátran a leírt praktikát.

Horváth-Szováti György

életmód-tanácsadó, terapeuta

Ízek és Érzések magazin

www.izekeserzesek.hu

MAGAZINAJÁNLÓ:

Július 1-től keressék az Ízek és Érzések magazin legújabb lapszámát!

A tartalomból: Könnyű, joghurtos desszertek • 6 nyári kedvenc külföldről • Hűsítő alapanyagok a konyhában • Kímélő fogások gabonakrémekkel • Útravaló finomságok gyerekes nyaraláshoz • Ételek endometriózis esetére • Nyári étrend az izzadás csökkentésére • Allergia és keresztallergia: mire figyeljünk nyáron!

Előfizetőinknek különleges mustárokkal kedveskedünk!

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának? II.

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább