Tisztítókúra, ha nem jön a baba | Miele Főzőiskola

Tisztítókúra, ha nem jön a baba
2015. 07. 09. Nyomtatás
„És mikor jön a baba?” – kérdezgetik kedvesen az ismerősök, mi meg nem győzzük elmismásolni a szomorú tényt, hogy hónapok óta ovulációs és terhességi tesztekkel fekszünk, és kelünk, baba viszont nincs. Mielőtt orvosról orvosra kezdenénk járni, végezzünk tavaszi nagytakarítást a szervezetünkben. Söpörjük ki a felgyülemlő mérgeket, ugyanis hormonfronton is galibát okozhatnak.

A legfrissebb statisztika szerint itthon minden ötödik pár meddő. A szervi és a genetikai problémák mellett endokrinológiai betegségek is állhatnak a sikertelenség mögött. Az elmúlt években egyre inkább bebizonyosodni látszik, hogy a környezeti ártalmak megnehezítik a teherbeesést. Érdemes alaposan végiggondolni milyen csatornákon keresztül mérgezhetjük magunkat. Nehéz helyzetben vagyunk, ugyanis a szervezetbe kerülő mérgek nem azonnal mutatják meg sötét arcukat. Hosszú évek alatt terhelik túl a májat, majd raktározódnak el főként a zsírszövetekben, és kezdik meg pusztító hadjáratukat. Jól átgondolt méregtelenítéssel mérjük rájuk az első csapást!

Xenoösztrogén-mentes övezet – részesítsük a biót előnyben

Azt gondolnánk, hogy a mérhetetlen lelkesedéssel elfogyasztott vödörnyi zöldséggel és gyümölccsel bérletet váltunk az örök élet klubjába. Sajnos azonban sokszor a vegyszerrel permetezett, nem megfelelően megtisztított ételekkel több bajt okozunk, mint hinnénk. Ugyanis a rovarirtókban, permetezőszerekben megtalálható a xenoösztrogén nevű vegyület, amely egy mesterséges ösztrogén hormon (kozmetikumainkban, tisztítószereinkben, a műanyag dobozokban, de még a csapvízben is nagy mennyiségben fordul elő). Ez a környezeti méreg képes a szervezetünkben az ösztrogént utánozva viselkedni, és ezzel ösztrogén dominanciát előidézni. Ez az endokrinológiai betegség a férfiaknál a nemzőképesség csökkenését idézheti elő, a nőknél pedig a megtermékenyülést gátolhatja. Sokat tehetünk ellene, ha igyekszünk bio-élelmiszereket beszerezni, továbbá a tisztálkodásnál és takarításnál natúr és természetes termékeket használni.

Tervezzük újra az étkezésünket!

A méregtelenítő kúra alappillére, hogy minden olyan ételt kiiktatunk, ami megterheli és mérgezheti a szervezetet. Ideje búcsút vennünk a cukortól és a fehér liszttől, a sovány húsokat részesítsük előnyben, és hetente kétszer kerüljön hal az asztalra. A feldolgozott élelmiszerek nagy részét is mellőzzük, inkább saját készítésű zöldség-, hal- és gombapástétommal kenjük meg teljes kiőrlésű kenyerünket. A tejtermékek közül a savanyított termékeket válasszuk, a tej és a zsírosabb sajtok fogyasztását mérsékeljük. Együnk rostban gazdag ételeket, amelyek az emésztést segítik, továbbá a beleket tisztítva a méregtelenítés hatékonyságát is fokozzák. Ételeinket próbáljuk meg minél gyengédebb hőkezelési eljárással készíteni. Együnk sok salátát, igyunk sok zöld- és gyümölcsturmixot, a bő zsiradékban sütés helyett vezessük be a párolást.

Figyeljünk a folyadékbevitelre!

A méregtelenítés nem sokat ér, ha nem támogatjuk kellő folyadékkal. Az anyagcsere fokozásához és a kiválasztáshoz, ezáltal a méregtelenítő folyamatok beindításához napi 3-3,5 l tiszta vizet igyunk meg. Nemcsak színesebbé tehetjük az étkezéseinket, de a folyadékbevitel egy részét is kreatívan megoldhatjuk, ha magas víztartalmú zöldségeket és sok levest fogyasztunk.

Receptünk, a Kapros-köményes-ánizsos szívsaláta pont ilyen lédús és könnyű méregtelenítő, vacsoraként is megállja a helyét.

Babiczky-Pfliegel Dóra

Ízek és Érzések magazin

www.izekeserzesek.hu

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának? II.

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább