Főzőiskola a Miele támogatásával

Virágok a konyhában - Zárjuk üvegbe a nyár illatát!

Miele 2015.06.09

Nyár elején nem csupán a friss gyümölcsök, hanem az illatos, színes virágok is megörvendeztetnek bennünket. Sokan ilyenkor eperdzsemet vagy málnaszörpöt raknak el télire, mi ezúttal a virágokkal teszünk így. Levendula, rózsa és bodza, gyerünk az üvegbe!

Virágok a konyhában - Zárjuk üvegbe a nyár illatát!

Régi jó szokás szerint, ahogy megjelennek az első piros gyümölcsök, nagymamák, édesanyák és lányaik a jól bevált családi recept alapján lekvárt, dzsemet, szörpöt és befőtteket készítenek, hogy a hűvös időszakban is élvezni lehessen a nyárról üvegben megőrzött ízeket. Viszont a gyümölcsök mellett sok-sok illatos virág is nyílik ilyenkor, melyek nem csupán a szemet gyönyörködtetik, de egészségünkre is jótékony hatással vannak, valamint a konyhában ínyenceknek való különlegességekhez szolgálnak nagyszerű alapként. Sőt, üvegbe zárva még a téli időszakban is nagy hasznukat vehetjük. Levendulából, rózsából és bodzából ajánlunk most igazi finomságokat. De mielőtt még nekiállnánk az elkészítésüknek, ismerjük meg szervezetünkre gyakorolt pozitív tulajdonságaikat is!

Levendula

A levendula erősíti az immunrendszert, élénkíti, felfrissíti a testet és a lelket. Idegerősítő tulajdonsága mellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. A levendulás fürdővíz bársonyossá teszi a bőrt, enyhíti a pikkelysömör, az ekcéma, a rovarcsípés és a napégés tüneteit. Javasolt pattanásos bőrre, zsíros és korpás hajra is. Alvászavar esetén altató hatású, illetve migrénre adhat gyógyírt. Fűszernövényként a mediterrán konyha rendkívül kedveli, de adagolásával óvatosnak kell lenni erős aromája miatt. Olívaolaj fűszereként grillekhez ajánlott, ecet formájában pedig különleges ízvilágot érhetünk el saláták készítésekor.

Levendulás cukor

Igazi ínyencség, akárcsak a belőle készült sütemények. A nyirkos, hűvös őszi-téli időszakban igazi provence-i hangulatot varázsolhatunk, ha elővesszük éléskamránk rejtekéből. Sütemények, kekszek tésztájába keverve, egy csésze forró kávé vagy tea mellé kínálva, egyszerűen ellenállhatatlan. Így nemcsak finom ízét, de egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait is érezhetjük. Fél kiló nyírfacukorhoz keverjünk 2 evőkanál szárított levendulát, és tároljuk így. Az egész levendulaszárakat mézben is áztathatjuk 1-2 hétig, finom levendulás íze lesz tőle.

Rózsa

A rózsát a legtöbbször a szerelem és a szeretet fogalmával kötjük össze, holott közérzetünkre és hormonháztartásunkra gyakorolt jótékony hatásai is kiemelkedők. Antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonsága ismert, megnyugtatja a szívet és az idegeket, kiegyensúlyozottá tesz. Illóolaját használják a szépségápolásban, de a légutakat is remekül tisztítja. A keleti országokban népszerű a rózsavíz használata, mellyel süteményeket, mártásokat és italokat ízesítenek.

Rózsás fűszersó

Ez a fűszersó igazán ünnepélyessé teszi az ételeket. Remekül illik sült és grillezett húsokhoz, vadakhoz, de adhatjuk sós süteményekhez, vagy keverhetjük vajba és sajtkrémbe is. Elkészítése is roppant egyszerű: 10 deka Himalája sóhoz adjunk egy marék szárított rózsaszirmot, majd mozsárban törjük egy kicsit össze, hogy az alapanyagok jól összekeveredjenek, és a rózsa is kiadhassa az aromáját. Jól záródó üvegbe tesszük, és fénytől védett helyen tároljuk. Ajándékként is szemet gyönyörködtető látvány.

Bodza

Eleink a bodzafa szinte minden részét felhasználták valamire, ágaiból furulyát készítettek, és ruhát is festettek vele. Ma elsősorban virágait használjuk, főként gasztronómiai és gyógyászati célokra. A bodzavirág főzete jó székrekedésre, fájdalomcsillapításra, szemgyulladásra, de vizelethajtó tulajdonsága is ismert. Kevesen tudják, hogy C-vitamin-tartalma magasabb, mint a citrusféléknek, továbbá ásványi anyagokban, valamint A- és B-vitaminban is bővelkedik.

Mézes-citromos bodzaszörp

A leszedett virágokat tegyük egy széles aljú lábosba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és halmozzunk rá citromkarikákat, ami teljesen befedi. Fedjük le, és 2-3 napra tegyük a hűtőbe érni. Ezután szűrjük le, facsarjuk bele a vele ázott citromokat, majd ízlés szerint édesítsük mézzel, amíg szirupos nem lesz. Üvegekbe öntve, hűtőben 2-3 hónapig eláll. Tálaláskor hígíthatjuk szódával, és adhatunk hozzá egy kevés citromfüvet vagy mentát is. íé

Jó tudni!

A virágokat mindig biztonságos helyről szerezzük be. Ne érje por, vegyszer és egyéb szennyeződés. Az út mentén lévő virágokat soha ne szedjük le, menjünk alaposan az erdő mélyére, vagy vásároljuk olyan kertészetekből, ahol biztosan tudjuk, hogy vegyszer nem érte.

Illés-Zsupos Ildikó

Ízek és Érzések magazin

További képek

Címkék

  • bodza
  • szörp
  • levendula
  • rózsa
  • Zsupos Ildikó
  • hűsítő
  • virág

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

További cikkek