Glutén- és laktózmentes karácsonyi ételek | Miele Főzőiskola

Glutén- és laktózmentes karácsonyi ételek
2014. 08. 28. Nyomtatás
Ha valaki ételérzékeny, sajnos nem egyszerű számára az étkezés, és bizony jól jön néha egy-egy új ötlet, praktika a konyhában. Karácsonyhoz közeledve fogadják ételérzékenyeknek szóló finomságainkat!

A laktóz- és gluténérzékenyek száma Magyarországon is folyamatosan növekszik. A legtöbbek számára az egyetlen kezelési megoldás a diéta, azaz minden olyan alapanyagot el kell hagyni az étrendből, amely problémát okoz. Ez persze nagyban megnehezíti a főzést, de semmi sem lehetetlen. Karácsony alkalmával összeállítottunk egy laktóz- és gluténmentes menüt, ami nyugodtan kínálható bárki számára.

Narancsos-fenyőmagos pulykamell

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:
a töltelékhez:
2 vöröshagyma, finomra aprítva
3 evőkanál szűz olívaolaj
3 szelet füstölt, húsos szalonna, apró kockákra vágva
8 dkg fenyőmag
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál aprított zsálya
13 dkg gluténmentes morzsa
1 tojás
1-2 narancs reszelt héja, ebből fél narancs meghámozva, kifilézve és apró kockákra vágva és lecsöpögtetve
2 kiskanál só
1 csapott mokkáskanál őrölt fehér bors
a húshoz:
60 dkg pulykamell, széles, lapos szeletekre vágva és kiütögetve
8 szelet füstölt, húsos szalonna
a körethez:
60 dkg fagyasztott karfiol
1 evőkanál vaj vagy ghí (tisztított vaj)
1 dl rizstej

Külön-külön serpenyőkben a vöröshagymát egy kevés olajon, 3 szelet szalonnát és a fenyőmagot megpirítjuk. Mindhármat összeöntjük, majd a fokhagymát és a zsályát belekeverjük, majd fél perc múlva a tűzről lehúzzuk. A morzsát, a tojást és a narancskockákat a hagymás-szalonnás alappal összedolgozzuk, majd sóval, borssal és a reszelt narancshéjjal ízesítjük. Ha a tölteléket nagyon hígnak találjuk, akkor morzsát keverünk még bele. A hússzeleket a maradék szalonnára fektetjük, a tölteléket rákenjük, és a szalonnával együtt felgöngyöljük. Hústűvel összetűzhetjük, úgy biztosan nem csúszik szét. A tekercseket tepsibe fektetjük, és alufóliával letakarjuk vagy sütőzacskóba tesszük. 190 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 170 °C), és kb. 45 percig sütjük. Azután a fóliát vagy a zacskót eltávolítjuk, és még néhány percig pirítjuk. A körethez a karfiolt gőz fölött puhára pároljuk, majd botmixerrel vagy burgonyanyomóval összetörjük. Vajjal és rizstejjel összekeverve, sóval ízesítve pürét készítünk belőle, amit a göngyölt pulykahús mellé tálalunk.

Töltött édesburgonya

Elkészítési idő: 1 óra 45 perc

Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy (kb. 80 dkg) édesburgonya, néhol megszurkálva
25 dkg ananász, kockákra vágva
2 evőkanál szűz olívaolaj
1 evőkanál agavészirup
1 kis narancs reszelt héja
1 csapott mokkáskanál só
fél mokkáskanál mézeskalácsfűszer-keverék
3 evőkanál kesudió, durva darabokra törve

Az édesburgonyát egészben tepsibe rakjuk, és 170 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 1 óra alatt puhára sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor hosszában kettévágjuk, és a belsejét kivájjuk úgy, hogy a héjrész egyben maradjon. A kivájt belsejét az ananásszal, 1 evőkanál olajjal, a sziruppal, a reszelt narancshéjjal, a sóval és a fűszerkeverékkel pépesre turmixoljuk, majd a burgonyába visszatöltjük. A tepsibe rakosgatjuk, a maradék olajjal megcsorgatjuk, és még kb. 15 percig sütjük. Az utolsó percekben a tetejét a kesudióval megszórjuk, és megpirítjuk. Az édesszájúak tálaláskor is meglocsolhatják egy kis agavésziruppal.

www.izekeserzesek.hu

Receptek

Rendezvény - Főzőbemutató

Tovább