Reflux – az „álarcos fojtogató” | Miele Főzőiskola

Reflux – az „álarcos fojtogató”
2014. 08. 28. Nyomtatás
Ezt nagyon találó kifejezést egy orvosi portálon olvastam. 4-5 évvel ezelőtt jelentős figyelem fordult a gastrooesophagealis reflux betegség nyelőcsövön kívüli, úgynevezett extraoesophagealis megjelenési formái felé, mivel a betegek igen változatos panaszai mögött hosszas kivizsgálások után ezt a betegséget derítették ki orvosaik.

Sokan nem gondolják, hogy a gyomorégés, a savas vagy keserű íz a szájban vagy égő, ill. csiklandó, kaparó érzés a torokban, a krónikus rekedtség, az éjszakai-reggeli krónikus köhögés, esetleg émelygés, savas büfögés, kezelésre nehezen gyógyuló és vissza-visszatérő légúti panaszok (idült garat- és gégegyulladás, arcüreggyulladás) és a mellkasi fájdalom (égő, szúró, nyomó, vagy bizonytalan érzés), mind a reflux betegség velejárói lehetnek. A panaszokat az emberek csendben tűrik, ráfogják helytelen étkezési szokásaikra (csípős, erősen fűszerezett, nehéz ételek), rendszertelen táplálkozásra, stresszel teli rohanó életvitelükre.

A betegség lényege:

Vagy a gyomorsav túltermelése, vagy a gyomorszáj záróizmainak csökkent működése miatt a gyomornedv a nyelőcső érzékeny nyálkahártyájára jut, azt irritálja és rossz esetben felmaródást okoz. A gyomorsav feljuthat a garatba, szájba és a nyálkahártya irritáció révén számos kórképet okozhat, vagy utánozhat, ezen kívül a gyulladásos nyálkahártya kedvező közeget teremt a baktériumok, gombák megtelepedésének.

A természetgyógyászat szerint mindennek oka a húsevés. Az ember alapvetően növényevő – erre számos antropológiai, anatómiai, élettani bizonyíték van a testhossz/bélhossz aránytól a fogazaton át az ösztönökig – emésztő rendszerünknek komoly megterhelés a húsfélék lebontása, feldolgozása. Az állandó „erőlködés” provokálja a töményebb gyomornedv képződését, ami az állati tömény fehérjék, kötőszövetek lebontásához szükséges és ez az összes gyomor-bélrendszeri (főleg gyulladásos, önemésztődéses) betegség alapja. Ez az állapot nem szűnik meg egykönnyen, amíg a húsfogyasztás rendszeres. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy pár hét-hónap kiegyensúlyozott vegetárius táplálkozással (betartva a savasodást okozó élelmiszerek kerülését is) a panaszok eltűnnek, gyógyszerek nélkül tünetmentessé válik a beteg, egészen a rendszeres húsfogyasztásra visszatérésig...

Egy felmérés szerint Magyarországon minden második ember érez rendszeresen vagy rendszertelenül gyomorégést, a reflux egyik jellegzetes tünetét. Más adatok szerint 20-40% tud valami reflux-gyanús tünetről. A reflux előfordulásáról egyébként csak becsült adatok vannak, az azonban bizonyos, hogy e betegek száma szerte a világon évről évre növekszik

Általában hozzászoknak a tünetekhez, vagy öngyógyító módon vény nélküli készítményekkel segítenek magukon, és csak akkor fordulnak szakemberhez, ha a tünetek már jóval súlyosabbak.

A reflux betegség megelőzésében és kezelésében fontos szerepe van a helyes táplálkozási szokások kialakításának. A betegség enyhébb eseteiben az életmódbeli változásokkal (is) jelentős javulást lehet elérni (dohányzás, alkohol elhagyás, stressz-levezető metodikák gyakorlása).

A szigorú diéta azonban hosszútávon fölösleges, mondja a hivatalos orvoslás, hiszen vannak jó gyógyszerek a panaszok enyhítésére, de mellette mindenképpen kell étrendváltoztatás, melynek célja az irritált nyálkahártya védelme a mechanikus és kémiai ingerektől, ezért az alábbi általános étkezési tanácsok megszívlelése mindenképpen javasolt.

Általános tanács: gyakori kis étkezésekkel csökkenteni a gyomor túlfeszülését, és kerülni a savtermelést fokozó, irritáló ételeket.

Kerüljük:

  • késő esti, ill. lefekvés előtti étkezéseket, zsíros, puffasztó lakomákat
  • a savtermelést fokozó ételeket: csoki, alkohol, savanyú italok, koffein, paradicsom
  • erős fűszereket (bors, chili, torma, erős paprika),
  • tömény sós rágcsálnivalókat (sósmogyoró, sósmandula, stb.) és ételeket (szardella, füstölt kolbász, kocsonya)
  • az aprómagvas és a savanyú gyümölcsöket
  • a tömény édességeket (a mézben lévő hangyasav közvetlenül is károsíthatja a sérült nyelőcsövet)
  • szénsavas üdítőket egyrészt savasságuk, másrészt puffasztó hatásuk miatt
  • a szélsőséges hőmérsékletű ételeket-italokat (jégkrém, jeges italok, forró tea- kávé, forralt bor)
  • a nyálelválasztást fokozó termékeket: rágógumi, cukorka (a túldíszített étel is ide tartozik)
  • bő zsírban sütést (különösen a hagyományos panírozás, rántás), parázson sütést, pirítást.

Javasolt:

  • gyakori kis étkezések (pl. 5x naponta: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora)
  • rántás helyett habarás, vagy tejszínnel, tojással sűrítés (legírozás)
  • lazítás zabpehellyel, rizzsel, áztatott zsemlével

  • ízesítés lágy fűszerekkel: borsikafű, majoranna, zsálya, kömény, ánizs, római kömény, kapormag, snidling, petrezselyem, zeller, bazsalikom, kakukkfű stb.
  • kímélő savanyítás citrommal, joghurttal, ill. savanyú ételekben használt fűszerekkel (tárkony, babér, kapor – a savanyúság érzetét keltik, emelik), illetve kovászolt savanyúság
  • kevés méz (hangyasav tartalma miatt keveset), inkább juharszirup, csicsóka kivonat
  • zsenge, friss, érett zöldség- és gyümölcsfélék
  • zöldségalapú levesek, krémlevesek, főzelékek
  • kötőszövet-szegény, párolt húsok, vagdaltak, rakott- töltött ételek
  • tej és tejtermékek egyéni érzékenység szerint
  • szénvasmentes ásványvizek, lehet kissé alkalikus is (pl. Balfi víz)
  • az étkezések között, vagy a köztes étkezésekre müzli, sótlan pattogatott kukorica, pászka, piskóta, gyümölcs, krémek, pudingok, gesztenye
  • sok magas rosttartalmú étel fogyasztása (gabona, gyümölcs, zöldség), teljes kiőrlésű lisztből készült termékek

+1 tanács: étkezés után 2-3 óráig nem szabad lefeküdni, edzeni, hajolgatni.

+2: az alapos rágás, mint irritáció-csökkentő módszer kihagyhatatlan, hiszen a pépes, nyállal bevont falatnak kétség kívül kisebb mind a mechanikai, mind a kémiai irritatív hatása.

Az alternatív gyógyászat általában a lúgosítást javasolja, és a már megtermelt sav megkötését, ami nem feltétlenül jó mindenkinek (normál savtermelés mellett is lehet komoly panasz a gyomorszáj elégtelensége miatt). A nyálkahártya regenerációját és gyulladásának csökkentését célzó törekvések azonban mindenképpen helytállóak. Az étvágytalanságra, emésztésjavításra adott keserűanyag tartalmú teák viszont fokozzák a nedvtermelést, ami szintén a tünetek rosszabbodásához vezet. A természetgyógyászat bármely, a gyomorfekély kezelésére ajánlott módszere reflux esetén is hatékony!

Néhány ajánlható étel:

A kímélő, de jóízű receptek tárháza bármely reform-konyha, vegetárius irányzat, hiszen ők az összes gabonát (köles, hajdina, kukorica, rizs, tápióka, amarant, quinoa) és termékeit, valamint a zöldségek széles repertoárját előszeretettel használják. Ha nincs szója-, tej-, tojás-, vagy egyéb állati fehérje-allergia is társultan, akkor ezeket a gabona ételeket bátran adhatjuk a felsoroltakkal együtt.

Persze a hagyományos magyar konyhában is találunk megfelelő ételeket:

Tökfőzelék vagdalttal, töltött tök kapormártással, töltött krumpli, zöldséges csirkerizottó, tejfölös burgonyaleves, zöldség-krémleves, vadas-mártás, rakott cukkíni, joghurtos kapros uborkasaláta, citromos saláta...

Receptek

Rendezvény - Mi a titka egy tökéletes vacsorának?

Tovább

Vásároljon sütőedényt és kapjon ajándékba egy fedőt!

Tovább